Ga naar de inhoud
Entertainment

J.K. Rowling niet verrast door Harry Potter-succes onder gay tieners

J.K. Rowling Beeld © ANP

J.K. Rowling (57) was niet verrast door het succes van de Harry Potter-reeks onder gay tieners. Dit zegt ze in de nieuwe aflevering van de podcast 'The Witch Trials of J.K. Rowling', die dinsdag online is verschenen.

"Enkelen van de sympathiekste karakters zijn mensen die worstelen met dingen die misschien gestigmatiseerd worden"

"Eerlijk gezegd niet", reageert ze op de vraag van presentatrice Megan Phelps-Roper of de populariteit bij die specifieke groep fans haar verraste. "Enkelen van de sympathiekste karakters zijn mensen die worstelen met dingen die misschien gestigmatiseerd worden", verklaart ze vervolgens de populariteit van de reeks bij 'buitenbeentjes', zoals ze door de presentatrice worden genoemd.

"En ze zijn allemaal niet perfect", zegt J.K. Rowling ook over de aantrekkingskracht van de karakters in haar boeken. "Zo heeft Harry moeite met zijn rust bewaren. Maar samen zijn ze meer dan de som der delen. Samen groeien ze. En ze vinden een familie bij elkaar. Daar zit echte, menselijke schoonheid in."

J.K.
Lees ook:
J.K. Rowling niet bezig met haar nalatenschap, maar met het nu

In de derde aflevering van de podcast gaat de schrijfster opnieuw niet inhoudelijk in op de kritiek die ze onlangs juist kreeg uit de lhbti+-hoek. In de eerste aflevering zei ze weliswaar dat ze vond dat ze verkeerd was begrepen en dat ze niemand van streek wilde maken, maar ook dat ze het niet erg vond om van haar voetstuk te vallen na meerdere uitspraken over transgenders waarmee ze ophef veroorzaakte.

Rowling bekritiseerde onder meer een artikel waarin de omschrijving 'mensen die menstrueren' voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. In de reacties die daarop volgden werd haar dat kwalijk genomen, omdat bijvoorbeeld ook transgender mannen kunnen blijven menstrueren.

Ralph
Lees ook:
Ralph Fiennes neemt het op voor J.K. Rowling na bedreigingen: 'Walgelijk'