Ga naar de inhoud
Entertainment

Froukje, Tabitha en MEAU zijn Ambassadeurs van de Vrijheid

Froukje Veenstra, Tabitha en MEAU Beeld © ANP

Froukje Veenstra (21), Tabitha Foen-A-Foe (30) en MEAU (22) zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. De drie zangeressen treden op 5 mei op de diverse bevrijdingsfestivals op en worden dan traditiegetrouw per helikopter door het land gevlogen. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt.

De artiesten bereiden zich in de aanloop naar Bevrijdingsdag voor op hun rol. Zo gaat Froukje op pad met de Oekraïense artiest Roxolana, waarbij ze erachter wil komen hoe het is om je muzikale dromen na te jagen in beperkte vrijheid. Tabitha gaat op zoek naar haar roots en MEAU verdiept zich in de rechten van vrouwen.

Bevrijdingsfestival
Lees ook:
Bevrijdingsfestival Utrecht gaat niet door, financieel risico te groot

De 5 mei-viering start dit jaar in Overijssel, waar in aanwezigheid van Ambassadeur van de Vrijheid Froukje het Vrijheidsvuur zal worden ontstoken op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. De Nationale Viering van de Bevrijding wordt traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. De presentatie daarvan is in handen van Soy Kroon en Dieuwertje Blok, die er samen met een keur aan artiesten en het Orkest Koninklijke Luchtmacht een onvergetelijke avond van maken. Het thema 'Leven met oorlog' vormt dit jaar de rode draad door alle herdenkingen en vieringen.

Tabitha
Lees ook:
Tabitha bevallen van tweede dochter: 'Ons cadeautje'

Woensdag werd bekend dat het Bevrijdingsfestival in Utrecht dit jaar niet doorgaat. Hoewel ook andere festivals moeite hebben met hun begrotingen, kunnen die wel plaatshebben. Het Nationaal Comité zegt samen met verschillende financiers te werken aan het toekomstbestendig en financieel gezond maken van de evenementen.