Ga naar de inhoud
Entertainment

Hanna van Vliet te zien als verzetsheldin in serie over Miep Gies

Hanna van Vliet Beeld © ANP

De Nederlandse actrice Hanna van Vliet is te zien in de buitenlandse serie 'A Small Light', over het leven van Miep Gies. Dat heeft Disney+ vrijdag gemeld. De 30-jarige, die doorbreekt met haar rol in de serie 'Anne+', speelt de rol van celliste en verzetsheldin Frieda Belinfante.

Frieda is tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het kunstenaarsverzet. Ze maakt deel uit van de groep rond Gerrit van der Veen, Willem Arondeus en Willem Sandberg, die in 1943 de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam plegen. Na deze actie vlucht ze naar Zwitserland. In 1945 keert ze terug naar Amsterdam en trad op als celliste en dirigent van onder andere het Radio Philharmonisch Orkest. Eind jaren veertig emigreert zij naar de VS.

Hanna
Lees ook:
Hanna van Vliet neemt Shooting Star-award in ontvangst

A Small Light gaat 2 mei van start op Disney+ en National Geographic. De nieuwe Engelstalige serie vertelt het levensverhaal van Miep Gies (1909-2010). De boekhoudster van het bedrijf van Otto Frank hielp zijn familie tussen juni 1942 en augustus 1944 met onderduiken in het Achterhuis. Het gezin werd uiteindelijk toch opgepakt en naar Duitsland gedeporteerd. Alleen vader Otto overleefde de oorlog. Miep was ook degene die na de inval en de deportatie het dagboek van Anne veiligstelde.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam onderzoekt terugkrijgen bijdrage Anne Frank-onderzoek

De rol van Miep Gies wordt gespeeld door actrice Bel Powley, onder meer bekend van Apple+-hit The Morning Show. Otto Frank wordt vertolkt door Scream- en Wolverine-acteur Liev Schreiber. De opnames van de serie vonden afgelopen zomer plaats, onder meer in Amsterdam en Praag.