Ga naar de inhoud
Entertainment

Karsu ontroert kijkers met optreden voor overleden nichtje

Karsu Donmez Beeld © ANP

Karsu (32) draagt tijdens de nationale actiedag voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië afgelopen woensdag een ballade op aan haar overleden nicht. Het emotionele optreden raakt niet alleen het publiek, maar ook de kijkers thuis.

"Ik kwam er eergisteren achter dat ze mij een laatste spraakbericht heeft gestuurd"

Tijdens de uitzending wordt Karsu geconfronteerd met beelden van Karsuköyü, de geboorteplaats van haar ouders en de plek waar ze naar is vernoemd. Er is weinig van over, wat vanzelfsprekend moeilijk is om te zien voor de zangeres. "Is dit mijn dorp? Dat heb ik nog niet eens gezien. Dat is de bakker waar ik soepjes ging halen", klinkt het, waarna ze 'ik ga niet kijken' zegt. 

Nog
Lees ook:
Nog meer verdriet voor Karsu: drie jonge nichtjes en hun ouders overleden door aardbevingen

Karsu maakt diepe indruk met emotioneel eerbetoon aan overleden nicht

03:07

Karsu heeft meerdere familieleden verloren als gevolg van de aardbevingen. Tijdens haar optreden eert ze haar nichtje om een speciale reden. "Ik kwam er eergisteren achter dat ze mij een laatste spraakbericht heeft gestuurd", vertelt Karsu. Dat bericht is gestuurd na een optreden in Turkije. "Waar ze dus op zoek was naar mij, omdat ze backstage wilde komen. Hierin zegt ze: 'Waar was je? Ik wilde een knuffel. Maar ik ben trots op je, ga zo door en ik hou van je'. Dat is het laatste wat ik van haar heb."

De zangeres brengt een Turks lied, dat in het Nederlands 'Waar ben je?' heet, achter de piano ten gehore. Dat raakt de mensen recht in het hart. 'Meer dan indrukwekkend', schrijft een kijker. 'Erg veel respect voor Karsu en de manier waarop zij zich inzet voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.' 

Giro555
Lees ook:
Giro555 haalt ruim 88,9 miljoen euro op voor Turkije en Syrië

De grote actiedag op alle Nederlandse televisiezenders heeft niet alleen heel veel geld opgeleverd, maar ook heel veel morele steun voor Nederlanders met Turkse wortels, vertelt Karsu vanmorgen in NPO-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Naast die 88 miljoen aan geld hebben we miljarden aan liefdesboodschappen ontvangen."

Karsu is één van de mensen die plaatsneemt in het belpanel tijdens de actiedag. Ze kijkt er met een warm gevoel op terug. "Het begon met een meisje van 8 dat al haar spaarcentjes wilde doneren en het eindigde met Cor, die 100 euro gaf. Er belden vooral veel oudere mensen, die dan zeiden: ach, kind, het lukt me niet op het internet."

Karsu prijst Nederland als een 'prachtig, warm, gul land'. "Ook mensen die het niet breed hebben en tóch dat tientje willen overmaken. Iedereen leeft mee en vraagt hoe het met mijn familie gaat."

Karsu
Lees ook:
Karsu haalt met kookboek al 150.000 euro op voor Turkije

Bekijk hier de uitzending van Help de slachtoffers van de aardbeving terug. Het optreden van Karsu begint vanaf minuut 1:24:26.