Ga naar de inhoud
Entertainment

Dít is de winnaar van De Slimste Mens

De Slimste Mens Beeld © ANP

In de laatste aflevering van de finaleweek van 'De Slimste Mens' staan Martin Rombouts (30), Mátyás Bittenbinder (30) en Anniek Pheifer (45) lijnrecht tegenover elkaar. Alle drie willen ze de titel winnen, maar er kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn.

Bioloog Mátyás is de eerste die het veld moet ruimen, wat betekent dat Martin en Anniek tegen elkaar moeten strijden in de grande finale. Anniek gaat de finale in met 278 seconden en Martin met 346 seconden. Een verschil dat volgens Philip Freriks 'nog helemaal niks wil zeggen in dit stadium'. 

Wat
Lees ook:
Wat weet u van: finalisten De Slimste Mens bekend

Dat hij daar gelijk in heeft, blijkt al snel. Anniek mag het spits afbijten, maar lijkt op een gegeven moment last te hebben van een black-out. Martin daarentegen is flink op dreef. Tóch staan de twee uiteindelijk aardig gelijk: Martin blijft over met 32 seconden en hoeft slechts 2 goede antwoorden te geven en voor Anniek geldt precies hetzelfde.

Helaas voor Anniek laat Martin niks voor haar over. Bij de vraag 'Wat weet je van een jachtluipaard?' schreeuwt hij bijna de antwoorden 'cheeta' en 'het snelste dier op de aarde'. Daarmee wordt hij gekroond tot de grote winnaar van dit seizoen. 

Hoewel ze niet heeft gewonnen, is Anniek wel hartstikke ver gekomen. En dan te bedenken dat ze in eerste instantie niet mee wil doen:

Anniek Pheifer 'zei al paar keer nee' tegen De Slimste Mens

01:07

Martin laat in een gesprek met ANP weten dat hij nooit had verwacht te gaan winnen. "Ik had gedacht dat ik het wel oké zou doen als ik mijn zenuwen onder bedwang zou houden", aldus de dichter. "Ik had afleveringen teruggekeken en dacht: volgens mij ben ik wel goed genoeg om een aflevering door te gaan. Maar de winst pakken, dat had ik niet gedacht." Op het moment dat hij won had hij een heel persoonlijke gedachte. "Ik dacht: dit had m'n moeder leuk gevonden". De moeder van Martin is een jaar geleden overleden.