Ga naar de inhoud
Entertainment

Veel klachten over anti-transgenderspotje

Vlag voor transgenders Beeld © Getty Images

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft een 'flink aantal' klachten ontvangen over een radiospotje van de campagne Gendertwijfel. Dat heeft een woordvoerder van de RCC vrijdag gemeld. De commissie buigt zich over de klachten.

"What's next? Reclame tegen homo's?"

In het spotje ageert een 'moeder' tegen de nieuwe Transgenderwet. "Mijn dochter kan zich registreren als man, onze zoon als vrouw, dit kan zelfs onder de 16 jaar", zegt de vrouw. "Geslacht is toch geen keuze?" Zij roept de Tweede Kamer op de wet tegen te houden.

Ook op sociale media worden veel opmerkingen gedeeld over de spotjes, die de hele week al op NPO Radio 1 te horen zijn. "Hoe ver gaat de STER?" vraagt schrijver Ted van Lieshout zich af. "What's next? Reclame tegen homo's?" Ook de NPO heeft de afgelopen week klachten ontvangen over het anti-transgenderspotje dat de afgelopen week op NPO Radio 1 te horen is. Dat meldt een woordvoerder van NPO vrijdag. Het is niet bekend om hoeveel klachten het gaat, maar ze komen bij verschillende kanalen binnen.

De Stichting Ether Reclame (STER), de organisatie die de reclamezendtijd op de publieke zenders verkoopt, heeft heel lang nagedacht over het toestaan van het omstreden anti-transgenderspotje van de website Gendertwijfels.nl. Dat laat directeur Frank Volmer van de Ster vrijdag weten. "Wij hadden twee bezwaren", aldus Volmer. "Wij wilden dat op de website Gendertwijfels duidelijk zichtbaar zou zijn wie de opdrachtgever was: wij zijn geen podium voor anonieme boodschappen." Volgens Volmer heeft de Stichting Gezinsplatform Nederland, dat een christelijke achtergrond heeft, aan deze eis voldaan. "Daarnaast maken wij een inschatting of een reclame voldoet aan het criterium 'goede smaak'."

De twijfel van de Ster zat volgens Volmer in de "verontwaardigde toon van de vrouw in het spotje. Je mag conservatief of liberaal denken en dat standpunt mag worden uitgedragen. Maar door de spottende toon klinkt het alsof transpersonen allemaal gek zijn." De directeur van de Ster had van de week contact met een moeder die klaagde omdat zij het een heel kwetsende commercial vond voor haar kind dat in transitie is. "Er is een minderheid in Nederland die zo over transpersonen denkt", stelt hij. "Met zo'n spotje kan je een kind ook weerbaar maken tegen dit soort tegenkrachten."

Schrappen
Lees ook:
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt

In het najaar leidde een campagne van Gendertwijfel.nl in abri's ook tot een groot aantal klachten. Klagers vonden de reclame-uitingen oneerlijk, misleidend en transgenders op een onnodig kwetsende wijze neergezet.

De Reclame Code Commissie wees de klachten af vanwege de 'ruime vrijheid van meningsuiting voor het verspreiden van politieke denkbeelden'. "De grenzen die gelden voor het verspreiden van politieke denkbeelden zijn hier niet overschreden. Dat er verschillende opvattingen zijn over het wetsvoorstel, maakt niet dat adverteerder hier op een verboden manier haar standpunten heeft geuit." Inhoudelijk gingen de posters niet over de schreef, vond de waakhond.