Ga naar de inhoud
Entertainment

Jörgen Raymann hangt lolbroek aan de wilgen

Jörgen Raymann Beeld © ANP

Een aantal jaar geleden was Jörgen Raymann (56) niet van de buis weg te denken, maar de cabaretier onthult aan 'Nieuwe Revu' dat hij vaarwel zegt tegen de bühne. Hij heeft nu nieuwe carrièredoelen.

"Zoals de wereld er nu uitziet, ben ik gestopt met theater"

Dat hij zou gaan stoppen, stond al gepland. Op zijn 55e zou hij 'iets anders gaan doen' met zijn leven. Toch werden deze plannen nét iets eerder dan gehoopt gewijzigd. "Ik zou in 2020 nog één grote musical doen met Paul de Leeuw en Simone Kleinsma: Hello, Dolly." De première zou op 14 maart plaatsvinden, maar op 13 maart gingen de theaters dicht vanwege de coronapandemie. "Toen die musical werd gecanceld, was ik 80 procent van mijn jaarinkomen kwijt, dus ik vond dat ik iets anders moest gaan doen." Daarom besloot hij op zijn 54ste aan de slag te gaan bij een organisatie-adviesbureau. 

Toch heeft hij niet helemaal afscheid genomen van het grappen en trollen. Ook bij zijn nieuwe baan komt humor namelijk goed van pas, vertelt hij. "Ik geloof er heilig in dat je met humor meer kan bereiken dan met louter droge en serieuze presentaties. Moeilijke onderwerpen maak ik met humor bespreekbaar." 

Jörgen
Lees ook:
Jörgen Raymann brengt ode aan zijn mooie Almere

Voor zijn fans is er gelukkig ook goed nieuws, want Jörgen is zo nu en dan nog wel te vinden in kleine clubs. "Ik doe één à twee keer in de maand stand-upshows in kleine clubs. Ik doe dat met vrienden en ben dan onderdeel van een line-up-comedyshow, mijn deel duurt dan 15 tot 20 minuten. (...) En op aandringen van mijn vrienden doe ik samen met hen de Ramadan Conference: twaalf shows van eind februari tot eind maart. Ik vind het leuk en het houdt me ook scherp." 

Ondanks dat hij voor nu is gestopt, wil Jörgen niet zeggen dat hij voorgoed van de bühne verdwijnt.  "Zoals de wereld er nu uitziet, ben ik gestopt met theater. Ik wil ook niet de Surinaamse Heintje Davids worden die na een tijdje zegt: 'Ik wil toch wel weer.' En toch zeg ik nooit nooit. Misschien gaat het na een tijdje een keer prikkelen waardoor ik weer met een tourtje op het podium ga staan." Toch zullen dat hooguit 'tien voorstellingen' zijn en ziet hij het niet meer zitten om lang door het land te touren.

Jörgen
Lees ook:
Jörgen Raymann emotioneler na rampjaar