Ga naar de inhoud
Entertainment

NPO, RTL en SBS maken samen programma voor slachtoffers aardbeving

Peter van de Vorst Beeld © ANP

De NPO gaat samen met RTL en SBS een groots programma uitzenden om slachtoffers van de aardbeving in het zuiden van Turkije, op de grens met Syrië, te helpen. Dat zegt RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst (51) in RTL Boulevard. De opbrengsten van de donaties, waar in het programma om zal worden gevraagd, gaan naar Giro 555.

Inmiddels zijn er al meer dan 11.000 mensen overleden in het rampgebied. Gedurende de hele dag zal er op televisie en radio veel aandacht zijn voor de ramp.

De Samenwerkende Hulporganisaties maakten dinsdag bekend Giro 555 te hebben geopend om de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië te helpen. Ook zijn er volgens de laatste berichten meer dan 49.000 gewonden.

Volgende week woensdag zullen nationale televisie- en radiozenders gezamenlijk stilstaan bij de slachtoffers van de aardbeving.

Nederlands
lees ook:
Nederlands reddingsteam haalt elf mensen levend uit puin

"De hele dag door zal radio en tv in het teken staan van Turkije", zegt Peter. "We zullen met zijn drieën een gezamenlijk liveprogramma gaan maken op NPO1 met gezichten van alledrie de zenders. Daar dragen we ook allemaal aan bij. En in onze eigen programmering die gewoon doorgaat zullen we steeds doorverwijzen naar dat grote programma op NPO 1 en het belcentrum natuurlijk. Op het eind van de avond zullen we op alledrie de zenders tegelijk ook de voorlopige eindstand bekend maken."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn 23 miljoen mensen in Syrië en Turkije getroffen door de aardbevingen en naschokken. Duizenden gebouwen zijn ingestort. Vanuit alle delen van de wereld wordt hulp gestuurd. Reddingsteams zijn onafgebroken bezig met het zoeken naar overlevenden onder het puin. Met name in het Syrische deel van het rampgebied verlopen de reddingswerkzaamheden moeizaam.

Hartverscheurend
lees ook:
Hartverscheurend verhaal over familie van Karsu roert Eva Jinek tot tranen

Rob verwacht dat Giro 555-actie voor Turkije en Syrië veel geld gaat opleveren: ‘Hulp is hard nodig’

09:40