Ga naar de inhoud
Entertainment

Jondar breekt in Dream School: 'Grenzen zijn grenzen'

Beeld © NPO 3/screenshot Dream School

Tijdens de sportles in 'Dream School' gaat het weer als vanouds: bijna de helft van de leerlingen komt met een smoesje op de proppen waarom ze niet mee kunnen doen. Zo ook Jondar, die zich niet lekker voelt. Lucia Rijker en rector Erik vinden dat hij zich opstandig gedraagt, maar al snel blijkt dat er meer achter zijn gedrag zit.

"Ik wil gewoon dat mensen een keer de andere kant beluisteren en niet alleen maar een blowend persoon zien"

Jondar geeft aan het begin van de les duidelijk aan dat hij niet meedoet. "Ik merk nu al dat ik bijna niet op twee benen kan staan. Ik ben heel benauwd, omdat ik keelpijn heb ofzo." Lucia neemt hier echter geen genoegen mee: zij sommeert hem op zijn temperatuur op te nemen en gewoon mee te doen als blijkt dat hij geen koorts heeft. 

Jondar blijft voet bij stuk houden: "Ik blijf nog steeds bij mijn beslissing. Ik hoef geen koorts te hebben om te weten hoe ik mij voel. Grenzen zijn grenzen en misschien is dat eigenwijsheid of het is gewoon de waarheid." Voor Lucia zit er niks anders op dan hem de les uit te sturen, iets wat hij het uiteraard niet mee eens is. 

Dream
Lees ook:
Dream School-kijkers ergeren zich aan 'manipulatieve' Anouk

Als Lucia en Erik hem na de les nog even apart nemen, wordt hij aangesproken op zijn 'eigenwijze' gedrag. "In principe is dat een heel goede kwaliteit om te hebben", zo complimenteert Lucia hem. "Alleen zie ik bij jou dat het je in de weg staat om te veranderen, eerlijk gezegd. Er zijn altijd mogelijkheden binnen wat wel kan in plaats van 'nee' zeggen."

Jondar is het met haar eens. "Ik denk dat de eigenwijsheid mij in de weg zit, maar dat het ook een goede kracht is." Als Lucia hier vervolgens op wil reageren, barst hij in huilen uit. "Ik heb gewoon vaak het gevoel dat mensen mij niet begrijpen en dat vind ik gewoon heel moeilijk." Jondar legt uit dat hij vroeger op school ook vaak niet werd begrepen en vaak labels als 'autisme' of 'adhd' opgeplakt krijgt. "Ik wil gewoon dat mensen een keer de andere kant beluisteren en niet alleen maar een blowend persoon zien. Een jongen die wat te vertellen heeft aan de wereld", zo snikt hij. 

Dream
Lees ook:
Dream School-kijkers hekelen 'harde' moeder: 'Hart breekt'

Hoewel Erik niet helemaal overtuigd is van zijn relaas, is Lucia heel blij dat hij zich kwetsbaar opstelt. "Dankjewel dat je je hart hebt laten zien", zo complimenteert ze hem. Ook na het gesprek kan hij op de nodige empathie rekenen. Als hij naar buiten loopt en een groepje jongens uit zijn klas tegenkomt, geeft hij eerlijk toe dat hij een emotioneel gesprek achter de rug heeft. "Je moet je niet inhouden hoor, je hoeft je niet te schamen voor ons", zo verzekert iemand hem. "Ik deed dat laatst ook en toen had ik er drie dagen last van", zo valt een ander hem bij. 

Kijkers zijn ontroerd over de manier waarop Jondar door zijn vrienden wordt opgevangen maar ook over het feit dat hij zich kwetsbaar durft op te stellen. 

Dream School is elke dinsdag om 20.25 uur te zien op NPO 3 of kijk je hier terug.

Bron: RTL Boulevard