Ga naar de inhoud
Entertainment

Salman Rushdie heeft nog altijd moeite met schrijven door aanslag

Beeld © ANP

Salman Rushdie (75) heeft zich voor het eerst uitgesproken over de aanslag waar hij afgelopen augustus het slachtoffer van werd. In een interview met 'The New Yorker' vertelt de schrijver dat hij als gevolg van de aanval nog altijd veel moeite heeft met schrijven.

"Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat ik een overweldigende dankbaarheid voel"

De Brits-Indiase auteur werd in augustus in New York aangevallen door een man met een mes. Bij de aanval liep de 75-jarige schrijver talloze wonden op, onder meer in zijn hals, buik en oog.

Hij verloor het zicht aan een oog en ook liep hij schade op aan zijn hand. "Ik heb me wel eens beter gevoeld", zegt Salman in het interview. "Maar in vergelijking tot wat er is gebeurd, gaat het niet zo slecht." De schrijver vertelt dat de ergste verwondingen zijn geheeld. Wel voegt hij daar aan toe dat hij moeite heeft met schrijven en typen omdat hij in een aantal vingers geen gevoel meer heeft.

Salman
Lees ook:
Salman Rushdie permanente verwondingen opgelopen na aanslag

Het interview met The New Yorker vond plaats naar aanleiding van Rushdie's nieuwe boek 'Victory City'. Dat boek was al klaar voor de aanslag, en verschijnt later deze week.

Voormalig
Lees ook:
Voormalig premier Pakistan veroordeelt aanval op Salman Rushdie

De aanslag had ook op mentaal vlak grote gevolgen voor de schrijver. "Het was heel erg moeilijk om te schrijven", vertelt Salman. "Ik ga zitten om te schrijven, en er gebeurt niets. Ik schrijf, maar het is een combinatie van leegte en rommel. Dingen die ik schrijf en de volgende dag weer wis."

Salman zegt verder dat hij was geraakt door de vele reacties die er kwamen naar aanleiding van zijn bijna-doodervaring. "Het is erg fijn dat iedereen hierdoor zo ontroerd was. Ik had nooit nagedacht over hoe mensen zouden reageren als ik werd vermoord, of bijna vermoord. Ik heb geluk gehad. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat ik een overweldigende dankbaarheid voel."

Dader
Lees ook:
Dader verrast dat Salman Rushdie na steekincident nog leeft