Ga naar de inhoud
Entertainment

Mark Rutte: 'Doodsbedreigingen aan adres Pim Lammers zijn onaanvaardbaar'

Mark Rutte Beeld © ANP

'Het vrije woord is een groot goed in onze rechtstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar', dat laat premier Mark Rutte (55) zondag weten op Twitter. De minister-president reageert op doodsbedreigingen waarmee schrijver Pim Lammers (29) te maken krijgt. Die bedreigingen waren aanleiding voor hem zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023.

In het bewuste verhaal uit 2015 schrijft Pim over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidt tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook wordt hem verweten een 'pedofilie-activist' te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in gevaar starten vervolgens een petitie en Wybren van Haga stelt Kamervragen.

Heleen
Lees ook:
Heleen van Royen neemt het op voor Pim Lammers na doodsbedreigingen

Eerder zondag twittert staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) al dat 'doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers onacceptabel zijn. Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Het gemak waarmee mensen vanachter hun scherm aanklager en rechter spelen, is zorgelijk en schadelijk.'

Dichter
Lees ook:
Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

Boekenkoepel CPNB laat zaterdag al weten 'met grote verontwaardiging en ontzetting' kennis te hebben genomen van de bedreigingen aan het adres van Lammers. "We vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs."

Pim zelf zegt zaterdag dat een gedicht schrijven hem geen doodsbedreigingen waard is. Hij noemt de aantijgingen tegen hem 'pertinent onwaar' en deed aangifte. De 29-jarige is in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.

Jochem
Lees ook:
Jochem Myjer 'meer kinderboekenschrijver dan cabaretier'