Ga naar de inhoud
Entertainment

Rik van de Westelaken open over gênante momenten met fans

Rik van de Westelaken Beeld © ANP

Rik van de Westelaken (51) presenteert alweer vijf jaar 'Wie is de Mol?', waardoor hij natuurlijk regelmatig herkend wordt op straat. Dat brengt de presentator geregeld in ongemakkelijke situaties, vertelt hij uitgebreid in 'Darmstad FM', de podcast van actrice Tina de Bruin (47).

"Ik wou dat ik een Katja Schuurman was"

Een tv-programma voor miljoenen kijkers presenteren is voor Rik inmiddels gesneden koek. Toch kan de vakman maar niet wennen aan de hysterie die dat soms met zich meebrengt. Hij deelt een aantal anekdotes over fans. Zo was er ooit een dronken man in het vliegtuig, die Rik in de rij voor de wc herkende. "'Ik ken jou toch ergens van? Je bent van het weer! Je bent van de sport!' Ik weet dan niet hoe ik moet reageren. Ik denk dan: dimmen, en moet dat nou echt nu? Gelukkig was er een mevrouw achter me die zei: 'Ik denk dat deze meneer op vakantie is, dus die wil niet zo met zijn werk bezig zijn.' Toen ging-ie weer en was gelukkig mijn wc vrij."

En die keer op de veerpont naar Terschelling, toen hij met presentator Splinter Chabot onderweg was naar festival Oerol. Een meisje dat ook op de boot stond, begon plotseling 'heel hard te gillen'. "Zo'n ijzige gil, dat je denkt: o mijn god, er is iets vreselijks aan de hand, we gaan zinken. Iedereen draait zich om en wat was er nou aan de hand: ze herkende mij en Splinter." Rik doet na hoe ze dramatisch 'oh, ik wil op de foto' jodelde. Een andere opvarende daarop: 'Ja, zeg nou nog maar eens nee.'

Rik: "Splinter begon me keihard uit te lachen, omdat ik in elkaar geschrompeld was als een rozijn en alleen maar dacht: kan ik hier weg?"

Rik
Lees ook:
Rik van de Westelaken 'komt weg met zoveel leugens' bij WIDM

Rik baalt ervan dat die situaties hem zoveel ongemak bezorgen. "Ik wou dat ik een Katja Schuurman was, die het volgens mij altijd met een soort flair, enthousiasme en gratie kan ontvangen en oplossen met een grote glimlach." 

Toch weet hij wel waar zijn gêne vandaan komt. Rik snapt dat hij 'het uithangbord' is van een programma als Wie is de Mol?, maar 'dat wil niet zeggen dat ik alleen daar de credits voor draag'. "Ik heb ook presentatiecollega's gezien in het verleden die de credits heel graag tot zich namen en als het dan even misging gingen ze afreageren. Ik heb sommige mensen ook ten onrechte bepaalde credits zien nemen en ik wil niet zo zijn. Daar komt die schaamte een beetje vanaf." 

"Een ster zijn is niks", concludeert de nuchtere Rik. "Wel als je Beyoncé heet, want dan kun je ook nog wat. Maar bij ons in de tv-wereld... Er zijn een paar mensen met uitzonderlijk veel talent, maar er zijn ook mensen zoals ik die samen met andere mensen een programma kunnen maken en kunnen floreren, maar als individuen geen volle zalen trekken."  

Rik
Lees ook:
Rik van de Westelaken wist tijdens opnames niet wie de mol was

Rik vertelt verder dat hij zich sinds hij niet meer het vroege of late journaal presenteert 'fitter' voelt. Mede door corona is-ie bovendien een huismus geworden. "Huismol", grapt-ie. "Het heeft een beetje rust gebracht." 

Je kunt de volledige podcast, waarin Rik ook over zijn jeugd en coming-out praat, hieronder beluisteren: 

Alle
Lees ook:
Alle Molloten verzamelen: finale WIDM weer vanuit Vondelpark

Rik geniet na vijf jaar nog enorm van zijn rol in Wie is de Mol?. RTL Boulevard sprak de presentator over het nieuwe seizoen, waarin de boel flink wordt omgegooid: 

Rik van de Westelaken ‘geniet enorm’ van presentatierol in WIDM

02:13