Ga naar de inhoud
Entertainment

Claudia de Breij reageert op angstcultuur DWDD: 'Verachtelijk en schandalig'

Claudia de Breij en Matthijs van Nieuwkerk Beeld © ANP

Claudia de Breij (47) noemt de angstcultuur bij 'De Wereld Draait Door' (DWDD) 'verachtelijk, verschrikkelijk, schandalig en alles'. Die woorden gebruikte de cabaretière maandagavond in de talkshow 'Jinek'. "Hoe kan je iets anders daarover zeggen? Dit is afschuwelijk", aldus Claudia.

"Die sfeer was altijd super uptight"

De Volkskrant kwam vorig jaar november met een artikel over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij DWDD, door onder anderen presentator Matthijs van Nieuwkerk. Tientallen oud-medewerkers deden hun verhaal. "Het bizarre vind ik, dat als je terugkijkt, maar dat geldt denk ik ook voor mensen bij The Voice, dat je denkt: ja, die sfeer was altijd super uptight. Maar dat zag je toen als: dit is tv op het scherpst van de snede."

Portret
Lees ook:
Portret Matthijs van Nieuwkerk blijft in Beeld & Geluid hangen

Claudia, die voor het eerst in een talkshow reageert op de kwestie, zegt te zijn geschrokken van het artikel in de Volkskrant. "Ik ben geschrokken van de voorbeelden en eigenlijk nog meer van de gesprekken die ik daarna ook heb gevoerd. Want de krant was heel schokkend, maar als mensen je zelf dingen vertellen, dan sla je helemaal steil achterover."

Vriendin
Lees ook:
Vriendin Matthijs van Nieuwkerk zwijgt op radio over DWDD-ophef

Ook was de cabaretière 'zeer verbaasd' over de onthullingen over Matthijs. "Vooral het grenzeloze ervan. Ik ken hem als dat ik aanschuif en dat is ook het moeilijke, ik heb veel aan hem te danken. Ik heb veel op mooie momenten muziek kunnen maken daar. Maar dat onbeheerste, dat is volgens mij wat het heel eng maakt als redacteur, want dat zie je niet van de buitenkant. Die grilligheid, dat moet het enge zijn geweest. Daar had ik geen idee van."

Matthijs verbrak na de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag de banden met BNNVARA. Inmiddels doet de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) onderzoek naar de werkcultuur binnen de NPO.

Britt Dekker weet: 'Er komen meer zaken als die van Matthijs van Nieuwkerk aan het licht'

01:47