Ga naar de inhoud
Entertainment

Ombudsman NPO doet onderzoek na 800 klachten over Natasja Gibbs in Op1

Natasja Gibbs Beeld © ANP

De ombudsman van de NPO, Margo Smit, gaat onderzoek doen naar de uitlatingen van presentator Natasja Gibbs (44) over Israël in de talkshow Op1. Dat heeft zij vrijdag desgevraagd aan het ANP laten weten. De ombudsman ontving de afgelopen twee weken zo'n achthonderd klachten over de opmerking van Gibbs dat Israël een "apartheidsregime" voert. Natasja zei dit in gesprek met inmiddels oud-ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers (53).

"Al met al werd er in deze kwestie aan tafel een journalistiek evenwichtig gesprek gevoerd"

De eerste oproep voor het insturen van een klacht werd gedaan door columnist Jan Dijkgraaf. Hij maakte in een onlinecolumn een vergelijking met het onderzoek dat de ombudsman van de NPO deed naar omroep Ongehoord Nederland. In twee rapporten stelde de ombudsman klagers in het gelijk die zeiden dat ON! zich niet aan de journalistieke code houdt en ongefundeerde informatie verspreidt. In reactie op het eerste rapport legde de NPO omroep ON! een sanctie op, een reactie op het tweede rapport heeft de NPO nog niet gegeven.

Ombudsman
Lees ook:
Ombudsman NPO krijgt klachten over Op1-uitzending Natasja Gibbs

Volgens de ombudsman bestond driekwart van de klachten over Natasja uit een kopie van de oproep van Dijkgraaf. Een kwart van de klagers had zelf een mail geschreven waarin de grieven werden onderbouwd en beargumenteerd.

Ombudsman
Lees ook:
Ombudsman NPO: 'Ongehoord Nederland brengt onjuiste informatie'

BNNVARA stelde eerder al in een reactie dat de uitlatingen van presentator Natasja Gibbs over Israël volgens de omroep 'voldoende steun in feiten en actualiteit' hebben. BNNVARA verwijst onder meer naar rapporten van Human Rights Watch, Amnesty International en de Verenigde Naties. Volgens de omroep kreeg Gert-Jan Segers 'alle ruimte om tegengeluid te laten horen: hij zette uiteen dat en waarom hij de redenering van onze programmamakers niet volgde. Hij gaf bovendien aan de opgebrachte vergelijking misplaatst te vinden en legde uit waarom. Al met al werd er in deze kwestie aan tafel een journalistiek evenwichtig gesprek gevoerd.'