Ga naar de inhoud
Entertainment

Jelle Brandt Corstius gaat vrijuit in smaadzaak

Jelle Brandt Corstius Beeld © ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft Jelle Brandt Corstius woensdag grotendeels vrijgesproken van smaadschrift. De rechtbank vindt niet dat de 44-jarige zich in dagblad 'Trouw' schuldig heeft gemaakt aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam. Het Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur geëist. De journalist is niet bij de uitspraak aanwezig, wat de rechtbank jammer noemt. Voor twee uitspraken die de rechtbank wel smadelijk vindt, krijgt hij geen straf.

Jelle Brandt Corstius doet in 2017 in Trouw uit de doeken dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. Met zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat wil hij aangeven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn in de #MeToo-discussie.

Jelle
Lees ook:
Jelle Brandt Corstius wil in gesprek gaan met Gijs van Dam

Jelle noemt niet de naam van zijn vermeende verkrachter. Volgens Gijs van Dam gaat het om seks in een dronken bui met wederzijdse toestemming in een hotelkamer van het Kurhaus na een tv-uitzending van Barend en Van Dorp. Hij doet dan ook verschillende keren aangifte van smaad. Maar hij maakt zichzelf bekend in een uitzending van Pauw, aldus de rechtbank woensdag.

Gijs
Lees ook:
Gijs van Dam doet nogmaals aangifte tegen Jelle Brandt Corstius

Twee uitspraken van Jelle vindt de rechtbank wel smadelijk, waaronder een persbericht in juli 2018 en een interview in de Volkskrant in januari 2020. Maar die uitlatingen schaart de rechtbank onder de vrijheid van meningsuiting in de context van het publieke debat. Bovendien is het persbericht een reactie op een persbericht van het OM waardoor Brandt Corstius zich wil verdedigen. Die uitlatingen zijn volgens de rechtbank gebleven binnen de toelaatbare grenzen en daarom is hij niet strafbaar. De rechtbank ontslaat hem ten aanzien van deze beschuldigingen van alle rechtsvervolging.

Gijs
Lees ook:
Gijs van Dam aan de slag als hoofdredacteur bij Talpa