Ga naar de inhoud
Entertainment

Roxeanne Hazes sleept moeder Rachel voor de rechter om erfenis

Roxeanne Hazes en Rachel Hazes Beeld © ANP

Ruim achttien jaar na dato krijgt het overlijden van André Hazes mogelijk nog een staartje. Dochter Roxeanne sleept namelijk haar moeder voor de rechter over de erfenis, zo bevestigt de woordvoerder van de 29-jarige zangeres na vragen van RTL Boulevard. De zaak kwam aan het licht omdat er al een datum is geprikt voor een kort geding: de zaak dient op 9 februari.

"De gang van zaken is al verdrietig genoeg en dat dit niet onderling opgelost kan worden, is schrijnend"

Roxeanne sleept Rachel voor de rechter om erfenis: wat valt er nog te verdelen?

07:10

Wat de precieze eisen van Roxeanne zijn, is vooralsnog onduidelijk. Via haar woordvoerder Bernard Tomlow laat Roxeanne weten dat er al maandenlang een conflict speelt. "Achter de schermen, buiten de media en zonder procedures is geprobeerd om opheldering te krijgen over een aantal relevante zaken. De gang van zaken is al verdrietig genoeg en dat dit niet onderling opgelost kan worden, is schrijnend. Helaas blijft, gezien de gedane onderzoeken, er niets anders over dan dat de rechter de knoop doorhakt, hoezeer ook geprobeerd is om dit te voorkomen."

Rachel
Lees ook:
Rachel Hazes sleept Yvonne Coldeweijer voor de rechter na herplaatsen video

Royce de Vries, de advocaat van Rachel, geeft aan niet te willen reageren. Over de inhoud van de zaak doet ook Tomlow geen uitspraken. Wel laat hij blijken dat Roxeanne teleurgesteld is dat de informatie in de media is beland. Ook wordt uit zijn reactie duidelijk dat ‘dochter Dre’ het kort geding niet in haar eentje aanspant, maar samen met de man die destijds testamentair bewindvoerder was. 

Roxeanne en haar broertje André waren samen met hun moeder de enige erfgenamen van wijlen volkszanger. In een andere zaak namens een voormalige vriendin en zakenpartner van Rachel Hazes, plaatste Roxeannes woordvoerder Tomlow in 2020 al vraagtekens bij het erfgenaamschap van Rachel. "Zij was geen erfgenaam en beheert ook niet zijn nalatenschap. Uitsluitend de kinderen waren erfgenaam", zei de jurist destijds.

Roxeanne
Lees ook:
Roxeanne Hazes wil zoontje beschermen tegen familieperikelen: 'Tot hier en niet verder'

Het overlijden van André Hazes heeft eerder tot wilde verhalen geleid. Zo werd destijds beweerd dat de volkszanger en zijn markante vrouw al gescheiden waren ten tijde van zijn overlijden, maar daar is sindsdien nooit enig bewijs voor geleverd. Vriend en vijand zijn het erover eens dat Rachel het maximale uit de muzikale erfenis van haar man heeft weten te halen met onder meer concertreeksen, samenwerkingen en televisieprogramma’s. Hazes is daarmee nog steeds een van de populairste Nederlandstalige artiesten en dat levert de weduwe jaarlijks een bedrag met zes nullen op.

Dat is een groot contrast met de situatie direct na Hazes’ overlijden. Volgens Rachel waren er naast de miljoenenvilla in Vinkeveen en de lucratieve muziekrechten namelijk zulke grote schulden dat ze het huis meteen heeft moeten verkopen. Dat laatste lijkt overigens niet helemaal te kloppen: het huis was nog twee jaar in haar bezit en alleen al de opbrengsten van Hazes’ muziek zouden voldoende moeten zijn geweest om alle kosten te dragen.

Rachel
Lees ook:
Rachel Hazes blikt terug op trouwdag: 'Waarom zo snel getrouwd?'

Dat komt haar allemaal niet aanwaaien, onthulde Rachel al eens. “Ik geef mijn leven letterlijk en figuurlijk voor mijn man, waar ik dag en nacht voor aan het werk ben. Dat doe ik met liefde, maar het is een behoorlijke klus om dat te managen. Diep in mijn hart had ik die klus liever niet gehad. Ik ben er elke dag mee bezig.” 

Over de precieze omvang van de erfenis zal tijdens de rechtszaak meer duidelijk worden. Voor de twee oudste kinderen van André, Melvin en Nathalie, die hij met zijn twee ex-vrouwen kreeg, zal deze in ieder geval geen gevolgen hebben. Zij kunnen geen aanspraak maken op de erfenis omdat zij zijn onterfd.

Rachel
Lees ook:
Rachel Hazes nam 'vol verbazing' kennis van uitspraken Roxeanne

Water en vuur

Roxeanne en haar moeder hebben al langer een moeizame band, maar die kwam afgelopen jaar tot een dieptepunt toen de zangeres in Beste Zangers vertelde hoe ze haar moeder direct na de dood van haar vader heeft moeten missen. Roxeanne was toen slechts 11 jaar oud. "Juist op het moment dat je haar zo nodig hebt om te rouwen. Ik heb elke avond een foto van mijn vader en moeder bij me gehad, elke avond huilend tegen gesproken: 'Kom alsjeblieft terug.'" Ook zei Roxeanne dat ze als klein meisje bij vreemde gezinnen werd ondergebracht als haar vader moest optreden. Zo zat ze bijvoorbeeld eens naakt bij een man op de bank wiens familie nudisten bleken te zijn.

Rachel zelf liet destijds in een reactie aan RTL Boulevard weten: "Laten we het erop houden dat het vooral de rijke fantasie is van een toen nog jong meisje." Een vriend van Rachel, een zekere Joop Kruis, ging zelfs nog een stapje verder en beschuldigde Roxeanne in weekblad Story ervan dat ze ‘eigenlijk altijd al gelogen’ heeft. Opvallend genoeg was het Rachel zelf die ooit onthulde dat ze na de dood van haar man een liter bessenjenever per dag dronk. Hoe ze dat dan combineerde met de zorg voor haar kinderen, is onduidelijk.

Roxeanne Hazes blijft achter Beste Zangers-uitspraken Rachel staan

02:08
Story
Lees ook:
Story reageert op klacht Roxeanne Hazes: 'Staan volledig achter publicatie'

Bedrijfsruzie

Enkele maanden eerder had Roxeanne nog geweigerd om als getuige op te draven in een zaak tegen oud-zakenpartners van haar moeder. In 2016, twaalf jaar na de dood van de volkszanger, kreeg Rachel een inzinking en kregen haar zakenpartners Marieke van Beek en Rob Israël een volmacht om namens haar op te treden. Via de volmacht, die tot begin 2018 duurde, konden 'de zaken' in die periode doordraaien, stelde Rachels advocaat Royce de Vries in april 2022. Maar van de volmacht is 'misbruik gemaakt', zei De Vries. De gevolmachtigden zouden zichzelf 'verrijkt' hebben, aldus de advocaat. Rachel eiste dat haar oud-zakenpartners en Roxeanne gehoord zouden worden over deze kwestie.

In een schriftelijke verklaring aan de rechtbank liet Roxeanne weten dat ze het standpunt van Rachel een ‘absurde voorstelling’ vond. "Als ik als getuige in deze zaak gehoord zou worden, zou dat betekenen dat ik mijn moeder in diskrediet breng. Want datgene wat ik zal getuigen, zal alleen maar verdere afbreuk doen aan de reputatie van mijn moeder. Dat doe ik niet", zei Roxeanne toen. "Ik ben zelf moeder en het is mijn primaire verantwoordelijkheid mijn eigen kind te beschermen." Roxeanne en de oud-zakenpartners werden uiteindelijk gehoord over de betaling van een factuur van 24.000 euro voor een coachingsprogramma. Rachel vond dit niet voldoende en ging in hoger beroep. Wanneer dit hoger beroep dient, is nog niet bekend.

Rachel
Lees ook:
Rachel Hazes mag Roxeanne als getuige oproepen

De reactie van Roxeanne:

“Roxeanne Hazes heeft kennisgenomen van het feit dat uw redactie op de hoogte is geraakt van een aangespannen kort geding. Voor de volledigheid bericht ik u dat niet – zoals u aangeeft – alleen Roxeanne, maar ook de toentertijd door André Hazes sr. opvolgend benoemde testamentair bewindvoerder dit kort geding aangespannen heeft. 

In overleg met de advocaat, mr. Kox, en cliënten is afgesproken dat ondergetekende in de media de woordvoering doet betreffende dit kort geding. Cliënten hechten eraan te vermelden dat maandenlang achter de schermen, buiten de media en zonder procedures, geprobeerd is om opheldering te krijgen over een aantal relevante zaken. De gang van zaken is al verdrietig genoeg en dat dit niet onderling opgelost kan worden, is schrijnend. Helaas blijft, gezien de gedane onderzoeken, er niets anders over dan dat de rechter de knoop doorhakt, hoezeer ook geprobeerd is om dit te voorkomen. 

Roxeanne en de bewindvoerder betreuren dat reeds nu in de media bekend is geworden dat een kort geding aangespannen is. Zij zijn van mening dat de geschillen niet in de media, maar in de rechtszaal behandeld dienen te worden. Op grond van het vorenstaande zal niet op uw vele inhoudelijke vragen gereageerd worden."