Ga naar de inhoud
Entertainment

Coen Swijnenberg blikt terug op 'mooiste week van het jaar'

Coen Swijnenberg Beeld © ANP

Coen Swijnenberg blikt vrijdagavond vanaf thuis op de bank terug op 'de mooiste week van het jaar'. De 42-jarige dj zet zich de afgelopen dagen, samen met andere 538-dj's, in voor de derde editie van actieweek Missie 538. De radiozender haalt een recordbedrag van 4,2 miljoen euro op voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. "Het is heel cliché, maar dit hadden we in onze stoutste dromen nooit durven hopen", vertelt hij aan het ANP.

"Een kind hoort geen kanker te hebben, dat hoort zorgeloos te leven"

En dat is niet zo gek, want tijdens de eerste twee edities van de actie wordt er ongeveer een miljoen euro per jaar opgehaald. Vergelijken doet Coen echter liever niet. "Ieder jaar is anders, maar we hebben dit jaar echt ons best gedaan om mensen zelf zo goed mogelijk aan het woord te laten. Wij kunnen als dj's veel zeggen, maar ouders die zelf hun verhaal doen is veel krachtiger." Zo blikt hij terug op een vader die zijn 4-jarige zoontje dit jaar aan kanker is verloren. "Een heel verdrietig verhaal, maar hij is zo dankbaar voor het centrum. Dat is mooi om te zien."

Missie
Lees ook:
Missie 538 haalt recordbedrag op voor Prinses Máxima Centrum

Het geld is bedoeld voor de komst van zogeheten clean rooms, waarin afweercellen van kinderen worden geprogrammeerd om kanker aan te vallen. Het opgehaalde bedrag is genoeg om de komst van drie clean rooms te realiseren. "Van tevoren waren we erg bescheiden, we hoopten dat we konden meebetalen aan één clean room", zegt de radio-dj. Als het eindbedrag bekend wordt gemaakt, raakt ook hij geëmotioneerd. "Ik zag al die zieke kindjes, Davina Michelle zong haar nummer en dat prachtige bedrag werd bekend. Het greep me erg aan."

Coen
Lees ook:
Coen Swijnenberg viert dertigste verjaardag Radio 538

De afgelopen week werd op verschillende manieren geld ingezameld voor het goede doel. In ruil voor donaties werden massaal platen aangevraagd en er werden in totaal bijna duizend acties vanuit het hele land opgestart. Voorafgaand aan de actie kregen Coen en de andere dj's een rondleiding door het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dat heeft veel indruk op hem gemaakt, zo blikt de dj terug. "Ik weet nog dat ik daarna op de bank zat en dat ik het heel indrukwekkend vond. Een kind hoort geen kanker te hebben, dat hoort zorgeloos te leven", vertelt hij. "Maar aan de andere kant heerst daar zo'n optimistische, hoopvolle spirit. Dat is prachtig en dat wilden we overdragen aan de luisteraar. Volgens mij is dat gelukt."