Ga naar de inhoud
Entertainment

OM eist voorwaardelijke werkstraf smaadzaak Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius Beeld © ANP

In de smaadzaak tegen journalist Jelle Brandt Corstius (44) heeft het Openbaar Ministerie donderdag een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur geëist. Het OM vindt dat dat de journalist zich schuldig heeft gemaakt aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam. Hij had zich zorgvuldiger moeten uitlaten, vindt het OM.

Jelle Brandt Corstius doet in 2017 in Trouw uit de doeken dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks.

OM
Lees ook:
OM vervolgt journalist Jelle Brandt Corstius voor smaad

Met zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat wil hij aangeven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn in de #MeToo-discussie. Brandt Corstius noemt niet de naam van zijn vermeende verkrachter, maar Van Dam wordt korte tijd na de publicatie onderwerp van speculaties. Volgens hem gaat het om seks in een dronken bui met wederzijdse toestemming in een hotelkamer van het Kurhaus na een tv-uitzending van Barend en Van Dorp. Hij doet verschillende keren aangifte van smaad.

De eerste aangiftes zijn door het OM geseponeerd. Het gerechtshof besloot dat het OM hem toch moest vervolgen en dat de zaak voor de rechter moest komen.

Jelle
Lees ook:
Jelle Brandt Corstius naar rechtbank wegens smaad