Ga naar de inhoud
Entertainment

Frans Duijts verbijstert tafelgasten met torenhoge energierekening

Frans Duijts in HLF8 Beeld © Talpa/screenshot HLF8 14 december

Frans Duijts (43) gaat net als de rest van Nederland gebukt onder de energiecrisis. De volkszanger deelt aan tafel bij 'HLF8' hoeveel hij per maand kwijt is aan stookkosten. Met name Catherine Keyl (76) gelooft haar oren niet.

"Zit je de hele dag in het bubbelbad of zo?"

Dat Frans een rijk belegde boterham verdient, steekt hij niet onder stoelen of banken. We mogen best weten dat hij 'best wel groot' woont met 1800 vierkante meter aan woonoppervlakte, waar hij nu een slordige 1800 euro aan energiekosten voor betaalt. "Dat gaat denk ik door naar boven de 2k", aldus Frans. Hij noemt zijn maandelijkse energierekening 'bizar'. "Ik wil eigenlijk, sorry dat ik het zeg, hartaanval-Vattenfall afknippen en zelfvoorzienend zijn."

De volkszanger is daarom al wel aan het verduurzamen geslagen en heeft nu 85 zonnepanelen. "Schrik niet, ik verbruik 23.000 kuub elektra per jaar." Het gemiddelde is 1200 kWh per jaar, vermeldt presentatrice Leonie ter Braak tussen neus en lippen door. En die zonnepanelen zijn natuurlijk ook niet gratis. "Daar doet de overheid wel in mee, want de btw wordt teruggegeven. Daar betaal ik iets van 54.000 tot 58.000 euro voor." 

Miljuschka
Lees ook:
Miljuschka Witzenhausen let op energieverbruik: 'Verwarming gaat weer niet aan'

Het duizelt de andere tafelgasten en presentatrice Leonie ter Braak van de bedragen die Frans noemt. "Maar joh, wat doe jij dan? Zit je de hele dag in het bubbelbad of zo?" klinkt het uit de mond van de naar eigen zeggen 'heel zuinige' Catherine Keyl, die zelf het gemiddelde 1200 kWh per jaar verbruikt. Ja, het bubbelbad staat inderdaad ook nog aan, bevestigt Frans: "Nu even niet trouwens, maar mijn schoonouders wonen ook nog bij ons inpandig."  

De tv-coryfee benadrukt ook nog eens graag hoe belachelijk riant Frans in haar ogen woont. "Dat is mijn straat ongeveer! Jemig", zegt ze over zijn 1800 vierkante meters. "Ik zeg niks meer", besluit de zich scheel betalende Frans daarop. "Misschien kom ik wel bij je logeren, je hebt toch ruimte zat", nodigt Catherine zichzelf uit. 

Winkeliers
Bekijk ook:
Winkeliers staan in de kou door de hoge energieprijzen

HLF8 is elke werkdag om 19.30 uur te zien op SBS6 en kijk je hier terug.

Ook voor sportclubs is het met de huidige energieprijzen flink zweten. Onder anderen John Williams komt in actie en wetenschapsjournalist Diederik Jekel legt de energiecrisis nog even uit: 

BN’ers zetten zich in voor sportclubs na energie-prijsexplosies

05:21