Ga naar de inhoud
Entertainment

Noraly Beyer vindt dat koning excuses moet aanbieden voor slavernij

Noraly Beyer Beeld © ANP

Voormalig journaallezer Noraly Beyer (76) vindt dat de regering koning Willem-Alexander (55) moet betrekken in het plan om excuses aan te bieden voor de slavernij. Ze vindt dat ook de koning sorry moet zeggen, zo vertelde ze het NPO Radio 1-programma 'Nooit Meer Slapen'.

"De koning is het staatshoofd en hij is ook het symbool van een hele natie, dus ik vind dat de koning dat moet doen"

Noraly noemde de uitgelekte plannen om op 19 december in Caribisch Nederland en Suriname excuses te maken 'moeizaam'. "Ik vind dat er excuses moeten worden gemaakt. Ik vind ook dat de koning dat moet doen. En dat het niet een circus moet worden van een minister hier en een minister daar, die dat dan namens de regering doet."

EO
Lees ook:
EO maakt jongerenserie over Nederlands slavernijverleden

Volgens de oud-journalist, geboren op Curaçao en dochter van Surinaamse ouders, maakt het een groot verschil als de koning sorry zegt. "De koning is het staatshoofd en hij is ook het symbool van een hele natie, dus ik vind dat de koning dat moet doen. En dat moet hij doen op 1 juli, dat is de dag waarop de slavernij is afgeschaft."

Raymi
Lees ook:
Raymi Sambo maakt Keti Koti-voorstelling over slavernijverleden

Premier Mark Rutte heeft nog niet officieel bevestigd dat excuses worden aangeboden. Maar eerder hebben Haagse bronnen wel bevestigd dat acht kabinetsleden op de genoemde datum excuses aan zullen bieden in Nederland, Suriname en Caribisch Nederland. Noraly noemt dat 'een beetje een poppenkast'.

Prins William spreekt zich uit: 'Slavernij had nooit mogen gebeuren'

00:29

"Ze mogen van mij heus wel naar die eilanden gaan. Ga en praat met de mensen en leer de mensen kennen en ga echt aan den lijve ondervinden waarom het nodig is dat je zo'n gebaar maakt", aldus Noraly. Volgens haar is het belangrijk om zo'n gebaar ook inhoud te geven. "Het is niet voldoende om voor de bühne te werken en alleen maar te zeggen: 'sorry voor wat er is gebeurd'. Zo voelt dat nu wel."