Ga naar de inhoud
Entertainment

Nabestaanden model Ivana Smit kunnen politie Maleisië aanklagen

Ivana Smit Beeld © ANP

Nabestaanden van het overleden model Ivana Smit kunnen doorgaan met hun rechtszaak tegen de Maleisische politie en andere instanties. Een gerechtshof in het Aziatische land verwierp een poging van de overheid om het proces te blokkeren, berichten lokale media.

De 18-jarige Ivana kwam in 2017 om het leven in Maleisië. Ze viel daar uit een flatgebouw nadat ze de avond had doorgebracht met een Amerikaans echtpaar. De moeder van Smit stelde eerder dat de Maleisische autoriteiten ernstig tekort zijn geschoten in het onderzoek. Ze vindt dat sprake is van nalatigheid en stapte naar de rechter.

Moeder
lees ook:
Moeder Ivana Smit roept hulp van Rutte in bij onderzoek

De Maleisische autoriteiten probeerden tevergeefs om onder de juridische procedure uit te komen. Ze voerden aan dat ze juridische onschendbaarheid genieten, maar daar ging het hof nog niet in mee. Het gerechtshof vindt dat er wel degelijk grond is voor een volwaardig proces.

Advocaat:
lees ook:
Advocaat: 'Maleisië belooft Rutte voortgang in zaak Ivana Smit'

Nabestaanden deden eerder ook een beroep op de Nederlandse premier Mark Rutte. Hij besprak de zaak afgelopen zomer met zijn Maleisische ambtsgenoot, de toenmalige premier Ismail Sabri Yaakob. Die zou toen de hoop hebben uitgesproken dat er 'gerechtigheid voor Ivana komt'.

Het bizarre verhaal van Ivana Smit

07:21