Ga naar de inhoud
Entertainment

Amber Kortzorg hekelt 'te wit' en door mannen overheerst BNNVARA

Amber Kortzorg Beeld © ANP

Als Amber Kortzorg (31) begin 2020 de presentatie van 'Kassa' bij BNNVARA overneemt van Brecht van Hulten (52), maakt ze zich er hard voor dat het programma meer wordt dan een consumentenprogramma. Zo hamert ze in redactievergaderingen op duurzaamheid, kansenongelijkheid en inclusiviteit, vertelt ze zaterdag in 'Volkskrant Magazine'.

"Als ik kijk hoeveel vrouwelijke journalisten een eigen televisieserie maken, dan is dat bedroevend"

"Een gewoon consumentenprogramma vind ik niet passen in een wereld waarin we juist mínder spullen moeten kopen", vertelt Amber. "Ik wilde dat het programma breder zou kijken, ook naar de uitvoeringsorganisaties van de overheid bijvoorbeeld, naar mensen die vermorzeld zijn door het systeem", zegt Amber, die sinds 2017 in het programma te zien is als presentatrice van de rubriek de Belbus.

"Drie jaar geleden zeiden ze nog: Amber, dit past niet binnen het Kassa-format. Maar ik ben ertegen blijven ageren, want ik wil geen stofzuigers testen terwijl er kinderen zijn die zonder ontbijt naar school gaan, en er mensen zijn die veertig uur per week werken en niet rond kunnen komen."

BNNVARA
Lees ook:
BNNVARA over inperking programma Kassa: 'Onbegrijpelijk'

Hoewel ze blij is dat ze verandering in gang heeft gezet, gaat het haar wel 'allemaal te traag'. "Ik werk bij een omroep die bewust en oprecht bezig is met inclusiviteit, maar zelfs bij ons is het personeelsbestand veel te wit", zegt ze. Ook vindt de presentatrice dat het met de positie van vrouwen in Hilversum 'beter' kan. "Ik vind het goed dat BNNVARA bij Op1 twee vrouwen de presentatie laat doen. Maar als ik kijk hoeveel vrouwelijke journalisten een eigen televisieserie maken, dan is dat bedroevend."

BNNVARA
Lees ook:
BNNVARA maakt excuses aan medewerkers van DWDD