Ga naar de inhoud
Entertainment

John van de Heuvel over Marokkaanse roots: 'Voel me Nederlands'

John van de Heuvel openhartig over band met zijn vader

02:15

Waar John van den Heuvel (59) normaal zijn privéleven zoveel mogelijk buiten de spotlights houdt, is hij in de podcast '30 MINUTEN RAUW' bijzonder openhartig over zijn jeugd. Tegenover Ruud de Wild (53) vertelt hij over het contact met zijn Marokkaanse vader en zijn band met Marokko.

"Zij is in de steek gelaten door de vader van haar kind, dat is ook een vorm van onrecht"

Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat John een Nederlandse moeder heeft en een Marokkaanse vader. Zijn vader heeft hij echter nooit ontmoet en hij heeft ook geen contact met hem. "Dat heb ik nooit gehad", zo legt hij uit. "Ik ken wel zijn identiteit. Vlak voordat mijn moeder overleed heeft ze gegevens van hem achtergelaten van hem waardoor ik als misdaadjournalist in staat zou moeten zijn om hem te achterhalen. Maar ik heb nooit die behoefte gevoeld."

John
Lees ook:
John van den Heuvel overwoog te stoppen werken: 'Heel moeilijk'

De band met zijn moeder is heel sterk. Zij stond er destijds alleen voor, omdat zijn vader haar tijdens haar zwangerschap verliet. "Ik ben in Amsterdam geboren, omdat mijn moeder mij dus alleen moest opvoeden, heb ik de eerste 2 jaar in Amsterdam gewoond. Zij werkte dan en ik ging dan naar een opvangtehuis voor ongehuwde moeders. En dan werd ik overdag verpleegd door verpleegsters. Ik was 2 jaar, dus ik heb daar weinig van meegekregen."

John
Lees ook:
John van den Heuvel geeft inkijkje in zijn leven onder extreme beveiliging

Dat hij zo slecht tegen onrecht kan, heeft hij naar eigen zeggen van zijn moeder. "Zij is in de steek gelaten door de vader van haar kind. Dat is ook een vorm van onrecht. Maar zij heeft ons wel altijd veel normen en waarden bijgebracht. Wij zouden het echt niet in onze hoofd hebben gehaald om dingen te doen die in strijd waren met hoe zij ergens over dacht."

Vrouw
Lees ook:
Vrouw van John van den Heuvel verloor haar baan door zijn werk

Hoewel hij in een volledig Nederlandse omgeving is opgegroeid, voelt hij zich toch wel trots als Marokkanen het goed doen. "Daar zijn er gelukkig ook heel veel van. De eerste, tweede, en derde generatie, 90 procent daarvan doet het hartstikke goed. Er zijn een aantal rotjochies die het behoorlijk verpesten." In de eerste plaatst voelt hij zich vooral een Nederlander. "Ik ben hier opgegroeid. Ik ben wel een aantal keer naar Marokko geweest, ik ken de cultuur daar ook wel. En ik begrijp ook wel de achtergrond van de mensen en de cultuur kan ik wel plaatsen, maar ik voel me echt een Nederlander."