Ga naar de inhoud
Entertainment

Oud-minister Martin van Rijn voorzitter van NPO-onderzoek

Van Nieuwkerk in het decor van DWDD. Beeld © ANP

Oud-minister Martin van Rijn (66) is de voorzitter van het onafhankelijke onderzoek dat wordt gedaan naar de werkcultuur bij de publieke omroep. Dat heeft de NPO maandag bekendgemaakt. Vrijdag werd bekend dat het eerder aangekondigde onderzoek naar de situatie bij 'De Wereld Draait Door', na berichtgeving van de 'Volkskrant' over 'grensoverschrijdend gedrag' van onder anderen presentator Matthijs van Nieuwkerk (62), wordt verbreed naar de gehele publieke omroep vanwege meerdere meldingen bij ook andere programma's.

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, is als onafhankelijk adviseur betrokken bij het onderzoek. Ook meldpunt Mores, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de podium-, film- en televisiesector, heeft een adviserende rol. Hoogleraar leiderschap en gedrag Erik van de Loo en hoogleraar corporate governance Jaap Winter zijn gevraagd om met een actieplan aan de slag te gaan voor een veilig werkklimaat bij de NPO. De uitkomst van het onderzoek wordt in de eerste helft van 2023 verwacht.

Marc-Marie
Lees ook:
Marc-Marie wil Matthijs niet afvallen: 'Iedereen plast over hem heen'

Het onderzoek volgt op het artikel in de Volkskrant waarin tientallen oud-medewerkers van DWDD vertelden dat Matthijs de redacteuren met regelmaat kleineerde. Matthijs heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De programma's die hij voor de NTR maakte rond de Top 2000 gaan niet door met Matthijs.

Eerste reactie Matthijs liegt er niet om: 'Doe me een lol!'

05:54
Matthijs
Lees ook:
Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan NPO-onderzoek