Ga naar de inhoud
Entertainment

De Volkskrant ontvangt veel reacties op oproep na DWDD-rel

Van Nieuwkerk in het decor van DWDD. Beeld © ANP

'De Volkskrant' heeft 'heel veel' reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij 'De Wereld Draait Door'. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

"Het is over dit programma, over andere programma's en over machtsmisbruik op andere plekken"

"Er komen ook mensen aan het loket. Die durven niet te mailen of te bellen, die komen fysiek langs", vertelt hoofdredacteur Pieter Klok aan tafel bij het RTL-programma Renze op Zaterdag. "Tegenwoordig weet je natuurlijk nooit wie er mee kan kijken." De hoofdredacteur benadrukt dat het niet zo is 'dat ze in de rij staan'.

NPO
Lees ook:
NPO verwacht eerste helft 2023 uitkomst onderzoek DWDD te brengen

De meldingen gaan niet alleen over De Wereld Draait Door of de publieke omroep. "Het is over dit programma, over andere programma's en over machtsmisbruik op andere plekken. En die melden zich dus op alle mogelijke manieren", aldus Pieter. De hoofdredacteur zegt dat er goed nagedacht moet worden welke onderwerpen belangrijk zijn om iets mee te doen. "Als het veel meer van hetzelfde is, gaan we misschien niet die energie erin steken. Het moet een nieuw verhaal zijn, het moet iets nieuws duidelijk maken."

Vorige week vrijdag publiceerde de Volkskrant een uitgebreid onderzoek waarin meer dan vijftig oud-medewerkers van DWDD vertelden dat presentator Matthijs van Nieuwkerk de redacteuren met regelmaat kleineerde. Matthijs heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De programma's die hij voor de NTR maakte rond de Top 2000 gaan niet door met Matthijs.

Na
Lees ook:
Na kritiek: NPO delegeert opdracht DWDD-onderzoek toch

Meldpunt Mores, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de podium-, film- en televisiesector, heeft sinds de berichtgeving rondom DWDD meerdere meldingen ontvangen over vergelijkbare gevallen binnen, maar ook buiten de publieke omroep. Vrijdag werd bekend dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de werkcultuur bij de gehele publieke omroep.

De BLVD Podcast #6: DWDD-praktijken op andere redacties

32:53