Ga naar de inhoud
Entertainment

NPO verwacht eerste helft 2023 uitkomst onderzoek DWDD te brengen

Beeld © ANP

Het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij 'De Wereld Draait Door' (DWDD) wordt verbreed naar de gehele publieke omroep. Dat heeft de NPO vrijdagavond bekendgemaakt. De publieke omroep heeft dat verzocht, omdat meldpunt Mores, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de podium-, film- en televisiesector, sinds de berichtgeving rondom 'De Wereld Draait Door' meerdere meldingen heeft ontvangen over vergelijkbare gevallen binnen de gehele publieke omroep.

"In welke vorm was er sprake van, welke signalen waren er en wat is ermee gedaan?"

Maandag kondigde de NPO aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de werkcultuur bij De Wereld Draait Door. Vorige week vrijdag kwam presentator Matthijs van Nieuwkerk in opspraak door een artikel in de Volkskrant waarin tientallen oud-medewerkers spraken over de werkomstandigheden bij het programma. Deze vrijdag gingen NPO-baas Frederieke Leeflang, staatssecretaris Gunay Uslu en regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer met elkaar om de tafel.

Eerste
Lees ook:
Eerste reactie Matthijs liegt er niet om: 'Doe me een lol!'

Wie het onderzoek leidt, maakt de NPO niet bekend. Volgens de omroep wordt een 'onafhankelijke commissie' samengesteld, bestaande uit vier of vijf leden. Daarnaast staan twee onafhankelijk adviseurs de commissie bij. Meldpunt Mores treedt op als adviseur voor de commissie. De NPO verzoekt vanwege de andere meldingen het onderzoek breder in te stellen dan alleen naar De Wereld Draait Door en omroep BNNVARA.

Rob
Lees ook:
Rob Goossens geeft mogelijke verklaring voor gedrag Matthijs van Nieuwkerk

Het eerste deel van het onderzoek spitst zich toe op 'de systematische oorzaken' van grensoverschrijdend gedrag, zoals 'de competitieve omgeving, gedrag en instelling en het effect van tijdelijke contracten en het werken met freelancers'. Dit deel van het onderzoek moet volgens de NPO leiden tot concrete aanbevelingen voor de toekomst. Het tweede deel van het onderzoek focust op het grensoverschrijdende gedrag zelf. "In welke vorm was er sprake van, welke signalen waren er en wat is ermee gedaan?"

Rob
Lees ook:
Rob Goossens: 'Matthijs van Nieuwkerk reageert als een stampvoetende kleuter'

Het onderzoek volgt op het artikel in de Volkskrant waarin meer dan vijftig oud-medewerkers van De Wereld Draait Door vertelden dat Matthijs de redacteuren met regelmaat kleineerde. Matthijs heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De programma's die hij voor de NTR maakte rond de Top 2000 gaan niet door met Matthijs.