Ga naar de inhoud
Entertainment

Na kritiek: NPO delegeert opdracht DWDD-onderzoek toch

Matthijs van Nieuwkerk Beeld © Benjamin Kamps

De NPO kiest voor gedelegeerd opdrachtgeverschap bij het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen van 'DWDD'. Dat heeft regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer (64) vrijdag gezegd in het KRO-NCRV-programma 'Spraakmakers'. De NPO bevestigt dat Hamer vrijdag overleg over dit onderwerp heeft met NPO-baas Frederieke Leeflang (53).

"Ik vind dat beter dan de variant dat je een onderzoeksbureau inhuurt"

De NPO lijkt met deze maatregel tegemoet te komen aan de kritiek die de afgelopen dagen werd geuit op het aangekondigde onderzoek. Het Commissariaat voor de Media vreesde dat de onafhankelijkheid van het onderzoek in het geding zou komen als de NPO de opdrachtgever zou zijn.

"Ik heb begrepen dat de NPO nu kiest voor gedelegeerd opdrachtgeverschap", aldus Hamer. "Dan geef je een commissie van wijze mensen zelf de ruimte om de vraag te formuleren en om onderzoekers te vinden. Je plaatst er een schakeltje tussen." Zij vergelijkt deze constructie met het kabinet dat een onderzoek uitbesteedt aan een onafhankelijke commissie. "Ik vind dat beter dan de variant dat je een onderzoeksbureau inhuurt. Dan ga je echt een relatie aan. De opdracht blijft dan wel liggen bij de werkgever; daar zie je regelmatig problemen van komen."

DWDD-artikel
Lees ook:
DWDD-artikel 'sloeg in als een bom' bij Jakhalzen Frank en Erik

Het NPO-onderzoek gaat zich richten op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. Frans Klein, de huidige directeur video van de NPO, was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD. Het onderzoek volgt op een artikel in de Volkskrant waarin meer dan vijftig oud-medewerkers van DWDD vertelden dat Matthijs van Nieuwkerk de redacteuren met regelmaat terroriseerde en kleineerde.

Matthijs heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De programma's die hij voor de NTR maakte rond de Top 2000 gaan niet door met hem als presentator.

Marc-Marie
Lees ook:
Marc-Marie Huijbregts reageert op DWDD-artikel in podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore