Ga naar de inhoud
Entertainment

DWDD-artikel 'sloeg in als een bom' bij Jakhalzen Frank en Erik

Frank Evenblij Erik Dijkstra Beeld © RTL/screenshot Beau 24 november

Oud-Jakhalzen Erik Dijkstra (45) en Frank Evenblij (44) reageren donderdagavond in 'Beau' voor het eerst op de ophef rondom 'DWDD', hun voormalige werkgever. Frank laat aan Beau van Erven Dorens (51) weten altijd wél veel te merken van de tirannieke gang van zaken achter de schermen.

"Ik heb vaak schreeuwend tegenover de eindredacteur gestaan"

Het Volkskrant-artikel 'sloeg in als een bom', begint Erik als Beau het onderwerp aansnijdt. "Die heel harde cultuur herken ik wel, ja." Maar, geeft Erik toe: "Ik was vooral met mezelf bezig in die tijd. (...) Ik merkte wel dat door die tamelijk competitieve cultuur die daar was, dat ik daar ook wel beter van werd. Maar als ik nu die stukken lees in de krant..." 

Frank en Erik blikken terug op Jakhalzen-periode na Volkskrant-verhaal

03:17
Oud-medewerkers
Lees ook:
Oud-medewerkers over ‘tiran’ Matthijs van Nieuwkerk: ‘Alsof de duivel in hem kroop'

Frank noemt de DWDD-misstanden 'afgrijselijk' en 'een klap'. "Ik heb op dit moment veel contact met oud-redacteuren enzovoort. (...) Ik heb er persoonlijk niet zo veel mee te maken gehad in de zin van dat Matthijs tegen mij is uitgevallen." Daar voegt hij aan toe dat hij 'ontzettend veel van deze man heeft geleerd'. "Dat praat natuurlijk niet goed wat daar gebeurd is." 

Dan haakt Erik in: "Dat ben ik met je eens, dat geldt ook voor mij. Maar daar gaat het nu even niet over." Frank vervolgt: "Ik merkte er altijd wel veel van. Ik heb wel vaak schreeuwend tegenover de eindredacteur gestaan, omdat ik het er zo niet mee eens was om op die manier te werken. Ik geloofde gewoon niet dat dat de methode was om mensen te motiveren." 

Oud-DWDD-visagist
Lees ook:
Oud-DWDD-visagist 'opgelucht en dankbaar' na Volkskrant-artikel

Erik denkt dat veel leed hem bespaard is gebleven, omdat hij op tv verscheen. "Wij waren ook in beeld, hè. Daar gelden toch een beetje andere regels voor. Dat heeft mij ook wel de ogen geopend. Sommige oud-collega's zeggen: 'Ja Erik, tegen jou werd niet geschreeuwd hè. Tegen mij wel.'"

Beide heren geven aan mee te willen werken aan het onafhankelijke onderzoek als ze daarvoor gevraagd worden. "Ik heb ook wat moeite met de rol van BNNVARA daarin", bekritiseert Erik tot slot. "Ik ben een oude VARA-jongen. VARA is toch een omroep die vroeger zei van: 'We zetten ons in voor mensen die dat nodig hebben, die het nu zelf niet kunnen.' Dat je onverschillig was voor je eigen werknemers, is een hard gelag."

Ruim
Lees ook:
Ruim tweehonderd mensen zeggen lidmaatschap BNNVARA op na DWDD-rel

De schreeuwpartijen werden Eriks en Franks collega, oud-Jakhals Matthijs Kleyn, níét bespaard. Hij deed uitgebreid zijn verhaal aan RTL Boulevard:

Matthijs Kleyn: 'DWDD draaide om het merk, niet de mensen'

03:31