Ga naar de inhoud
Entertainment

Kijkers uiten 'diep respect' voor Edino na triggerende proef in Kamp van Koningsbrugge

Kamp van Koningsbrugge heeft Edino trauma doen laten accepteren

01:12

Edino van Dorsten (29) beleeft in de laatste aflevering van 'Kamp van Koningsbrugge' mentaal zijn meest zware proef. Het hakt er zo bij hem in, dat hij een herbeleving van zijn traumatische jeugd ervaart.

"Het vernederen, het boze geschreeuw en de afzondering, net als vroeger"

Let op: dit artikel bevat spoilers over Kamp van Koningsbrugge special edition

Drummer Wouter Prudon, voormalig voetballer Daphne Koster en Ruinerwold-zoon Edino van Dorsten blijven als laatste drie over in de zware strijd van Kamp van Koningsbrugge. Er staat ze een loodzware proef te wachten, vooral op mentaal vlak. De commando's bootsen namelijk een urenlange gijzeling na in een ijskoude garagebox. De deelnemers ondergaan geschreeuw en een zak over hun hoofd, terwijl ze in oncomfortabele posities hun lot moeten afwachten. En dat gaat zeker Edino niet in de koude kleren zitten.

Iris
Lees ook:
Iris Enthoven reageert op geblunder in Kamp van Koningsbrugge

Rillend ondergaat Edino het tafereel. "Ik raak bijna in paniek", hoor je hem in de voice-over terugblikken. Hij omschrijft hoe hij op dat moment mentaal naar vroeger afglijdt, toen zijn vader hem en zijn broers en zus fysiek en mentaal mishandelden op de boerderij in Ruinerwold. "Ik was terug naar vroeger. Het vernederen, het boze geschreeuw en dan vervolgens weer de afzondering", aldus Edino over de gelijkenissen. "Ik wilde dat gevoel niet weer krijgen. Het was de eerste keer dat ik dat weer op die manier ervoer. Ik kon het gewoon niet uitschakelen." 

Edino denkt op dat moment aan opgeven, maar bijt door. Daarna voert presentator Jeroen van Koningsbrugge een kwetsbaar gesprek met hem. "We moesten vroeger alleen maar staan. Dan mochten we ook niet omvallen", deelt Edino over zijn herbeleving. "Elke keer als we omvielen kregen we een tik." 

Kijkers
Lees ook:
Kijkers onder de indruk van ongestelde Daphne in Kamp van Koningsbrugge

Wie heeft het in zich om een special force te worden? Daar kwam in de aflevering vanavond het antwoord op. Zowel Wouter en Daphne als Edino doorstaan de extreme opleiding met succes. De commando's uiten hun trots. En geheel terecht, is Edino ook trots op zichzelf. "Ik denk dat ik wel heb laten zien dat ik veel meer ben dan alleen een jongen uit Ruinerwold. Ik denk dat iedereen meer is dan alleen een onderdeel van een verhaal." 

Kijkers zijn diep onder de indruk van het drietal, maar uiten vooral hun respect voor Edino. "Als je dit in het echt ook hebt meegemaakt en je er dan zo door heen slaat. Mijn pet neem ik diep voor je af", klinkt het. "Wat moet dit verschrikkelijk geweest zijn voor jou… Vroeger, nu, ook al is het maar een spel. Hopelijk krijg je de juiste begeleiding na afloop", pent een ander. En: "Ieder woord van Edino na die zware oefening over herbelevingen was invoelbaar."

Je kunt Kamp van Koningsbrugge special edition hier terugkijken.