Ga naar de inhoud
Entertainment

Richard Groenendijk brengt hit op roze vinyl uit voor lhbt+-ouderen

richard groenendijk Beeld © ANP

Cabaretier Richard Groenendijk (50) heeft zijn lied 'Ik hoop het wel', dat in de race was voor de prestigieuze Annie M.G. Schmidt-prijs, gedoneerd aan een campagne tegen vooroordelen en pestgedrag jegens roze ouderen. Het regenboogkoor van de Rotterdamse stichting Humanitas heeft een nieuw arrangement gemaakt van het lied, dat gaat over oude vooroordelen en nieuwe inzichten. Het koor zingt voor deze versie de achtergrondpartijen in. De nieuwe opname is vanaf 22 november te koop als single op roze vinyl.

De nieuwe roze single maakt deel uit van de campagne 'Oud Roze: Gewoon liefde, voor iedereen'. Met de actie wil het netwerk Handen van Humanitas, dat zich inzet voor kwetsbare groepen in de samenleving, aandacht vragen voor de toenemende eenzaamheid onder lhbt+-ouderen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie 'roze senioren' niet open durft te zijn tegen leeftijdsgenoten over zijn of haar seksuele oriëntatie. Voor oudere transgenders ligt dit percentage mogelijk nog hoger. De campagne richt zich op medewerkers in zorginstellingen, zodat zij beter signalen kunnen herkennen en het probleem bespreekbaar kunnen maken.

Optreden
Lees ook:
Optreden kost bijna 50-jarige Richard Groenendijk meer moeite

Het lied Ik hoop het wel komt uit de voorstelling Voor iedereen beter, waarmee Groenendijk op dit moment door het land toert. In het lied vertelt hij over de bakkerszaak op Goeree-Overflakkee waar hij en zijn man hun bruidstaart bestelden. Het maken van de taart maakte veel los in het dorp en bij de vaste clientèle van de bakker. De voorstelling werd recent bekroond met de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende theaterprogramma van het jaar.

Richard
Lees ook:
Richard Groenendijk haalt uit naar Televizier: 'Gênant dat Henny Vrienten niet is herdacht'

Niet alleen Richard Groenendijk zet zich in voor deze campagne. De Rotterdamse bakker Klootwijk gaat in alle vestigingen in de stad roze koeken verkopen. Studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam hebben een speciale roze kalender gemaakt, die ook kan worden gekocht. Zowel de roze single als de kalender zijn via de website www.handenvanhumanitas.nl verkrijgbaar.