Ga naar de inhoud
Entertainment

RTL reageert op verstoringen Jinek: 'Niet in scène gezet'

Qatar-demonstranten onderbreken uitzending Jinek

02:14

RTL en producent PilotStudio balen dat er de afgelopen weken 'een aantal keer misbruik is gemaakt van onze gastvrijheid' bij de talkshow 'Jinek'. Dat laten zij woensdag weten in een gezamenlijke verklaring, nadat dinsdagavond anti-Qatar-demonstranten in de live uitzending opstonden en begonnen te schreeuwen. Het was verre van het eerste incident in het programma de laatste weken.

"Daar zouden we als programma nooit aan meewerken"

"Wij vinden het als programma ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan maatschappelijke discussies, bijvoorbeeld over Qatar of het klimaat, maar wij vinden wel dat die onderwerpen aan tafel moeten worden besproken op een nette manier", laten de makers weten aan RTL Boulevard. "Helaas is er nu al een aantal keer misbruik gemaakt van onze gastvrijheid en dat betreuren we."

Tweetal
Lees ook:
Tweetal in publiek onderbreekt Jinek voor protest tegen WK in Qatar

De makers beklemtonen dat de incidenten niet in scène zijn gezet. "Voor de duidelijkheid gaat het hier dus niet om statements die in scène zijn gezet, want daar zouden we als programma nooit aan meewerken en dat hebben we (voor de duidelijkheid) in het verleden ook nooit gedaan."

Of er extra maatregelen worden genomen om zulke voorvallen in de nabije toekomst te voorkomen, zeggen RTL en PilotStudio niet: "Veiligheid heeft uiteraard onze hoogste prioriteit, al kunnen we niet ingaan op vragen over de exacte veiligheidsmaatregelen." Eva Jinek zal woensdagavond in de uitzending terugkomen op de incidenten.

Het was al de derde keer in korte tijd dat er een ongepland moment in een uitzending van Jinek was. Eind oktober lijmde een klimaatactivist zich vast aan de tafel toen Beau van Erven Dorens voor Jinek inviel. Een paar dagen later liepen enkele Oranjesupporters boos weg tijdens de uitzending toen het ook al over het WK voetbal in Qatar ging.

Zó
Lees ook:
Zó werd de vastgelijmde klimaatactivist in Jinek weggehaald

Talpa liet woensdag in een korte reactie weten nooit iets te zeggen over veiligheidsmaatregelen. Directeur Paul Römer stelde woensdag in het radioprogramma Spraakmakers te hopen dat de trend weer overwaait. "Anders moeten alle studio's op slot en moeten we iedereen gaan controleren. Dan wordt het er niet gezelliger op." Er zijn overigens al programma's in Hilversum waarvoor het publiek door een poortje moet voordat zij de studio betreden.

Beau
Lees ook:
Beau van Erven Dorens neemt voorzorgsmaatregel tegen nieuw lijm-incident