Ga naar de inhoud
Entertainment

Peter Pannekoek: 'Rouw heeft ook iets heel moois'

Peter Pannekoek zegt dinsdag in het AVROTROS-programma 'Volle Zalen' dat rouw volgens hem 'ook iets moois' heeft. De dood heeft bij de 36-jarige cabaretier op jonge leeftijd al meerdere malen een grote rol gespeeld, vertelt hij tegen presentator Cornald Maas.

"Het maakt de wereld heel duidelijk"

Regisseur Jop Pannekoek, de vader van Peter, overleed in 2003 toen de cabaretier in spe 17 jaar was. Kort daarvoor had hij ook al zijn jeugdvriend Jordy (16) verloren, die bij een ongeluk om het leven kwam. "Jordy was wel het meest bepalende moment in mijn leven. Iemand van 16 jaar dood zien gaan, is zo groots. Ook om ouders hun kind te zien verliezen, dat verdriet is beyond belief. Ik denk dat het ergens bij de verwerking van Jop geholpen heeft dat ik dacht - hoe lullig het ook is - 'Jordy was zó jong, jij hebt nog een leven gehad'. Dat van Jordy was niet normaal."

Peter
lees ook:
Peter Pannekoek noemt gesprekken met Lange Frans 'zinvol'

Rouw is volgens Peter echter iets waar het niet vaak over gaat. "Rouw heeft ook iets heel moois", meent de cabaretier. "Het maakt de wereld heel duidelijk. Het maakt heel duidelijk wat je wel belangrijk vindt en wat niet. Zeker de periode na zo'n dood, hoe afschuwelijk die ook is. Je ruikt beter, je ziet beter, alles is superhelder. Je hebt meer schijt aan de wereld; ik wil wel m'n tijd hieraan besteden en niet hieraan. Mensen accepteren dat ook makkelijker, dat is ook heel fijn. Het heeft ook iets heel moois."

Gert-Jan
lees ook:
Gert-Jan Segers vindt kerk-sneren van Peter Pannekoek 'makkelijk'