Ga naar de inhoud
Entertainment

Sieneke roemt Pierre Kartner: grondlegger van Nederlandse muziek

Sieneke en Pierre Kartner Beeld © ANP

Sieneke (30) heeft met verdriet gereageerd op het overlijden van Pierre Kartner, ook wel bekend als Vader Abraham. In een korte reactie op Instagram noemt ze hem 'de grondlegger van de Nederlandse muziek'. 'Ik wens de familie heel veel sterkte! Rust zacht, lieve Pierre', schrijft ze bij een foto van haar en Pierre.

"Rust zacht, lieve Pierre"

De zangeres heeft haar carrière volledig te danken aan Pierre, die afgelopen week op 87-jarige leeftijd overleed. Ze werd tijdens het Nationaal Songfestival van 2010 door hem verkozen om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Oslo.

In de finale was tegen zijn wil een bijzondere rol weggelegd voor Pierre, die het liedje 'Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)' had geschreven. Omdat de stand gelijk was na het tellen van de stemmen en de punten van de jury, moest Pierre als componist de doorslaggevende keuze maken. Minutenlang op livetelevisie twijfelde hij en maakte hij duidelijk kenbaar dat hij het 'erg vervelend' vond. Hij stelde zelfs voor om kop of munt te gooien, maar dat werd niet goedgekeurd. Toen presentatrice Yolanthe Cabau voorstelde om dan maar de jury te raadplegen, riep Pierre alsnog Sieneke tot winnares uit.

Pierre
Lees ook:
Pierre Kartner, Vader Abraham, op 87-jarige leeftijd overleden

Sietse Bakker, uitvoerend producent van het songfestival in Rotterdam, refereert op Twitter ook aan het opvallende en beroemde tv-moment op Twitter. 'Pierre Kartner, de iconische muzikant die ook het onvergetelijke 'Sha-la-lie' schreef, is niet meer. Hij suggereerde om de vertolker van 'zijn' lied te kiezen door een munt op te gooien, maar koos uiteindelijk voor Sieneke. Rust in vrede, Vader Abraham.'

Voor Sieneke en Pierre liep het songfestivalavontuur overigens uit op een mislukking. Ondanks dat de componist zeker wist dat Nederland de finale zou halen, strandde Sieneke roemloos in de halve finale.

Collega's
Lees ook:
Collega's staan stil bij 'onverwachte overlijden' Pierre Kartner

Songfestivalcommentator Cornald Maas herdenkt Pierre eveneens op Twitter. Volgens hem voelde de zanger 'zich niet altijd op waarde geschat'. 'Toen ik hem in oktober 1994 interviewde: ‘Over mijn genre worden soms laatdunkende opmerkingen gemaakt. Zou dat het minderwaardigheidscomplex van de zuiderling zijn?"