Ga naar de inhoud
Entertainment

Marco Borsato-imitator in zak en as: 'Al mijn boekingen zijn gecanceld'

Marco Borsato-imitator Jos Cové Beeld © NTR/screenshot #Ajouad 10 november

Dat een groot deel van Nederland Marco Borsato (55) de rug heeft toegekeerd na de aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft niet alleen gevolgen voor de zanger zelf. Ook Marco Borsato-imitator Jos en superfan Myranda zijn er kapot van. Zij nemen het in het NTR-programma '#Ajouad' voor de zanger op.

"Mijn gastenboek werd belaagd met heel rare berichtjes, alsof ík Marco Borsato ben"

In de reportageserie #Ajouad duikt presentator Ajouad el Miloudi in controversiële onderwerpen, thema's en groepen waarover de meningen sterk uiteenlopen. In de nieuwste aflevering focust Ajouad zich op de cancelcultuur en specifieker op Marco Borsato. Sinds Marco beschuldigd wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag, wordt de zanger op veel plekken geboycot. Wat doet dat met zijn fans die hem adoreren en imitators die hun geld verdienen met zijn muziek? 

'Buitengewoon
Lees ook:
'Buitengewoon verstandig dat Marco Borsato zwijgt'

Myranda noemt zichzelf de allergrootste fan van Marco Borsato, terwijl ze trots haar verzameling cd's van en kiekjes met de artiest aan Ajouad laat zien. En ja, hij is nog altijd de zon en de maan voor haar, ondanks de lopende rechtszaak. "Ik dacht: dit kan niet waar zijn. Ik herken Marco er absoluut niet in", vertelt ze. "Ik hou van hem als artiest, ik hou van hem als de man die Marco is." Ze gelooft niks van de beschuldigingen. "Nederland is gek geworden. (...) Ik denk dat Marco nog nooit wat fout gedaan heeft." 

De Marco Borsato-fanclubdagen, die Myranda organiseert, zijn tijdelijk opgedoekt. "Ik denk terug aan alle mooie jaren. Ik denk dat Nederland vergeet wat Marco de afgelopen dertig jaar heeft neergezet, wat een rasartiest hij was. Ik denk dat we Marco wel een hart onder de riem mogen steken. De Marco die we kennen moet terugkomen." Ook stelt ze: "Iemand is pas schuldig als hij door de rechter als schuldig wordt bevonden. Stop met cancellen, stop met mensen kapot maken." 

Rob
Lees ook:
Rob Goossens 'niet verbaasd' over boycot Marco Borsato

Het cancellen van Marco raakt Myranda in het hart, maar Marco Borsato-imitator Jos Cové vooral in de portemonnee. "Niet normaal, zo veel optredens als ik had", aldus Jos over zijn voormalige succes op feesten en partijen. "Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht."

Jos blikt met heimwee terug op zijn optredens, die zelfs tot in Kuala Lumpur plaatsvonden. "Ik was bezig met een heel groot project in België. Dat is sinds de geruchten over Borsato gestopt. Mijn inkomsten zijn drastisch verminderd." Daarbij krijgt Jos ook zelf haat naar zijn hoofd geslingerd. "Mijn gastenboek werd belaagd met heel rare berichtjes over Borsato. Bijna net alsof ík Borsato ben. Ze hebben dan echt een plaat voor hun kop." 

Marco
Lees ook:
Marco Borsato duikt op in uitzending voetbalwedstrijd

Jos zit in zak en as. "Ik ben heel veel thuis. Ik had best veel boekingen staan voor dit jaar, die zijn echt allemaal gecanceld." Jos baalt van de 'negatieve sfeer' die nu om Borsato-nummers hangt. Zonde, vindt-ie: "Er zijn zo veel mooie liedjes."

Ook hij neemt het voor de zanger op: "Er is helemaal niks bewezen, maar heel Nederland denkt dat het wel zo is. Dat vind ik zo erg, die man is al helemaal veroordeeld. Ik snap wel dat hij aan bepaalde verleidingen werd blootgesteld. Ik heb ook wel een paar keer gehad dat mensen zich bijna op een presenteerblaadje aandienen. (...) Kinderen is een ander verhaal natuurlijk, maar nogmaals: er is nog steeds niets bewezen."  

De aflevering van #Ajouad is elke donderdag rond 21.00 uur te zien bij NTR op NPO 3 en kijk je hier terug.

Marco Borsato's advocaten lieten zich onlangs kritisch uit over de beschuldigingen: 

Advocaten Marco Borsato schijnen juridisch licht op beschuldigingen

03:13