Ga naar de inhoud
Entertainment

Ochtendshow NPO Radio 2 laat omstreden WK in Qatar links liggen

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte Beeld © ANP

'Jan-Willem Start Op!', de goed beluisterde ochtendshow van NPO Radio 2, heeft besloten het omstreden WK in Qatar links te laten liggen. Dat meldden presentatoren Jan-Willem Roodbeen (45) en Jeroen Kijk in de Vegte (48) woensdagochtend in hun programma. Zij namen het besluit tijdens een gesprek over het omstreden interview waarin de WK-ambassadeur stelde dat homo's geestesziek zijn en vrouwen alleen maar thuis mogen zitten.

"Ze bekijken het allemaal maar"

"Het stapelt zich op, elke dag weer nieuwe kritische noten", stelde Jan-Willem in de uitzending. "En we doen maar alsof er niets aan de hand is. Ik neig er steeds meer naar dat hele WK maar links te laten liggen." Jan-Willem deelde met de luisteraars de gedachten die hij al langere tijd over het WK heeft. "Ik dacht eerst: hoe help je die slaven in Qatar door het WK links te laten liggen? Die stadions staan er toch al. Maar ik denk er steeds meer over om te zeggen: ze bekijken het allemaal maar. Dan kunnen ze bij de KNVB misschien ook eens een keer de rug recht houden."

Dit
Lees ook:
Dit vinden jullie: moet koning Willem-Alexander wegblijven uit Qatar?

Medepresentator Jeroen sloot zich volmondig aan bij zijn collega: "Dat hebben we dan bij deze besloten. We gaan het er niet over hebben in het programma." Jan-Willem nodigde luisteraars uit om 'bij ons deze winter het NEE-K te blijven luisteren'. Voor wie meer over het WK en de FIFA wil leren, raadde de dj het kijken van de Netflix-documentaire FIFA Uncovered aan.

René
Lees ook:
René van der Gijp krijgt commentaar na uitspraken over Qatar

Volgens Jeroen kwamen er op het spontane initiatief veel positieve reacties binnen van luisteraars: "Heel veel mensen gaan er in mee, dat valt me niets tegen." Overigens zal het WK in de nieuwsbulletins, die worden verzorgd door de NOS, wel aan bod komen. "Voor ons wordt het een beetje ingewikkeld", erkende nieuwslezer Carmen Verheul in de uitzending.

De ochtendshow van Jan-Willem en Jeroen is een van de boegbeelden van NPO Radio 2. Het programma werd in 2021 bekroond met de Gouden RadioRing, de 'radioversie' van de Gouden Televizier-Ring.

Koning
Lees ook:
Koning Willem-Alexander geïrriteerd door vragen over Qatar: 'U kunt uw vraag blijven herhalen'

BNNVARA steunt het initiatief van de heren. "Dit valt onder redactionele vrijheid, en wij staan als omroep vanzelfsprekend achter onze programmamakers", laat een woordvoerder weten. De NPO zelf reageert niet op het nieuws. "Wij gaan niet over de inhoud van de programma's", licht een zegsman toe.

Rob hoopt op 'knal van een stunt in Qatar' van Nederlands elftal

06:35