Ga naar de inhoud
Entertainment

Close en Triangle of Sadness grote kanshebbers Europese Oscars

Harris Dickinson Beeld © ANP

'Close' en 'Triangle of Sadness', de twee films die de belangrijkste prijzen wonnen op het festival van Cannes, maken allebei kans op vier European Film Awards. De films van regisseurs Lukas Dhont (31) en Ruben Östlund (48) maken kans in onder meer de categorieën beste film, beste regie en beste scenario. De 'Europese Oscars', zoals de EFA's ook wel bekendstaan, worden uitgereikt op 10 december in Reykjavik.

Ook de thriller Holy Spider van de Iraanse regisseur Ali Abbasi heeft vier nominaties ontvangen. De drie films gelden ook als grote kanshebbers bij de Oscars die in maart worden uitgereikt. Close is de Belgische inzending in de categorie beste buitenlandse film, Holy Spider wordt ingestuurd door Denemarken. Triangle of Sadness geldt onder kenners als een favoriet in een aantal grote categorieën, waaronder zelfs beste film.

Jimmy
Lees ook:
Jimmy Kimmel presenteert Oscars in 2023

Triangle of Sadness gaat over een cruiseschip dat vergaat. De rijke opvarenden moeten daarna op een onbewoond eiland een nieuw bestaan opbouwen. Harris Dickinson, Charlbi Dean en Woody Harrelson zijn in de film te zien. De film, die vanaf half december in de Nederlandse bioscopen draait, won in Cannes de prestigieuze Gouden Palm. Close vertelt over de hechte vriendschap tussen twee tienerjongens die door de reacties van de buitenwereld onder druk komt te staan. De veelgeprezen film draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Animatiefilm
Lees ook:
Animatiefilm Knor opnieuw in de prijzen gevallen

Eerder werd al bekend dat ook Nederland dit jaar kans maakt op een EFA, in de categorie beste Europese animatiefilm van het jaar met de familiefilm Knor. De stop motion-animatie, die nu volle zalen trekt in de bioscopen, vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt.

Bron: ANP/RTL Boulevard