Ga naar de inhoud
Entertainment

Animatiefilm Knor opnieuw in de prijzen gevallen

Knor Beeld © Gusto Entertainment

Regisseur Mascha Halberstad (49), die momenteel volle zalen trekt met de animatiefilm 'Knor', heeft dit jaar de Burny Bos Eigenwijsprijs gewonnen. De prijs is een initiatief van Cinekid en vernoemd naar filmproducent Burny Bos. Met deze prijs wordt eens per twee jaar een maker in het zonnetje gezet die uitblinkt in jeugdfilms die opvallen door eigenzinnigheid en eigenwijsheid.

Het is niet de eerste prijs voor Mascha en haar team. Knor won drie Gouden Kalveren, waaronder het beeldje voor beste Nederlandse speelfilm van het jaar, en de publieksprijs op het Filmfestival van Gent.

Animatiefilm
Lees ook:
Animatiefilm Knor genomineerd voor belangrijkste Europese filmprijs

De film Knor is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. Het gaat over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa een varkentje krijgt. Haar ouders laten haar het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Opa blijkt andere plannen te hebben met het varkentje.

Knor
Lees ook:
Knor wint als eerste animatiefilm Gouden Kalf voor Beste Film

De film is een stop-motionanimatie. Dit betekent dat de scènes worden gemaakt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door de beelden achter elkaar te plaatsen, lijkt het alsof de poppen bewegen.

Knor is ook genomineerd voor een European Film Award als beste Europese animatiefilm van het jaar en vertegenwoordigt Nederland bij de Oscars, in de categorie lange animatiefilm.

Bron: ANP/RTL Boulevard