Ga naar de inhoud
Entertainment

Grimmige sfeer tijdens eilandraad in Expeditie Robinson: 'Egoïstisch en wanhopig'

Veel emoties bij eilandraad: ‘Egoïstisch en onnodig’

03:43

De kandidaten van 'Expeditie Robinson' worden per aflevering stiekemer, gewiekster en gehaaider. Dat blijkt ook weer in de nieuwste aflevering van de BN'er-survivalshow. Eén kandidaat wordt het allemaal teveel, maar zijn eerlijkheid zorgt voor commentaar en leidt bovenal tot een uiterst grimmige sfeer op de eilandraad.

Let op: dit artikel bevat spoilers over de elfde aflevering van Expeditie Robinson 2022.

"Dat je het even weet"

Thijs, Dzifa, Niels en Niek komen met het idee om of Dennis óf Vincent uit het spel te stemmen. "Als Dennis wint, gaan we op Vincent en andersom", legt Thijs uit. "Volgens mij hebben ze nog niet door dat wij een bondje zijn", zegt Dzifa tijdens hun overleg. 

Tijdens de immuniteitsproef moeten de kandidaten een parcours afleggen. Iedere ronde vallen er één of meerdere kandidaten af, maar er is een twist. De kandidaten moeten iedere ronde een gewichtje pakken. Als ze afvallen, mogen zij hun gewicht aan een ander expeditielid geven, zodat diegene het zwaarder krijgt. Harry valt als eerste af en krijgt een zwarte stem. Uiteindelijk is Niels degene die immuniteit wint.  "Yes, Vincent heeft geen immuniteit. Dat is goed voor ons spel", zegt hij.

Ongezouten
lees ook:
Ongezouten mening van Expeditie-kijkers raakt Chatilla niet: 'Alleen maar om lachen'

Eenmaal terug op het eiland komen de expeditieleden er al snel achter dat de beruchte plunder is ingezet. Dat wil zeggen dat stemmen, of een immuniteitsmunt, afgepakt kunnen worden. "Dat maakt het wel meteen een stuk spannender hoor", zegt een bezorgde Ferry, die in het bezit is van zo'n munt. 

Op afvallerseiland moeten Chatilla en Mike ondertussen tegen elkaar duelleren om te bepalen wie in het spel blijft en wie weg moet. "Wie er ook verliest, Brabant wint", zegt Mike voorafgaand aan de strijd. Uiteindelijk wint de acteur het duel van de basketballspeelster. "Ik gun het je", zegt Chatilla voordat ze haar definitieve aftocht maakt.

Vlak daarna gebeurt er iets wat al een tijdje in de lucht hing. Mike besluit om ook zijn afscheid aan te kondigen. "Ik kies nu voor mezelf en mijn gezin." Zo loopt het inwonersaantal van afvallerseiland in razendsnel tempo terug van twee naar nul.

Mike
lees ook:
Mike Weerts uit Expeditie Robinson baalde van afvallerseiland: 'Ging stuk van de honger'

Op de eilandraad wordt de sfeer al snel grimmig als Vincent duidelijk maakt dat Niek hem heeft verteld dat er een plan is om op hem te stemmen. Nieks bondgenootjes kijken direct bezorgd om. "Hij ziet het waarschijnlijk aankomen, dus ik wilde eigenlijk mijn excuses aanbieden dat ik ook op hem ga stemmen", luidt zijn uitleg. "Het was een beetje dom van mij."

Vervolgens onthult Thijs dat hij degene is die de plunder heeft ingezet. Hij geeft aan de immuniteitsmunt van Vincent te willen plunderen, maar die heeft hij helemaal niet. Vervolgens gaan alle kandidaten stemmen. Uiteindelijk krijgt Vincent, niet geheel verrassend, de meeste stemmen.

Thijs wil nog wat tegen het expeditielid zeggen. "Het was nooit iets persoonlijks. Je bent supersympathiek, behulpzaam en in mijn ogen, en ik denk dat ik voor iedereen kan spreken, ben je misschien wel de grootste kandidaat om het spel te winnen. Om die reden hebben wij op jou gestemd."

Devrim
lees ook:
Devrim schrikt van zichzelf na Expeditie Robinson: 'Wie ben jij?'

Dan heeft Thijs wel wat onaardigere woorden voor zijn bondgenoot Niek. "Solidariteit is iets dat vanzelfsprekend is. Zo'n actie als net is niet alleen egoïstisch en wanhopig, maar ik vind het ook hoogst onnodig voor Vinnie die dit moet horen en voor je bondgenoten die daar naar moeten luisteren. Dat je het even weet. Doe ermee wat je wil."

Nadat de groep weg is, krijgt Vincent nog te horen dat hij naar afvallerseiland mag. "Het vuur gaat branden nu", zegt hij met een grijns op zijn gezicht. "Oké. Geloof mij, I will be the boy who left."

Thijs
Lees ook:
Thijs plast ander Expeditielid onder in z'n slaap: 'Gêne is er wel af'

Expeditie Robinson zie je iedere maandag om 20.30 uur op RTL 4. Aflevering gemist? Terugkijken kan via Videoland.