Ga naar de inhoud
Entertainment

WK-reclame Jumbo met Toppers leidt tot ontsteltenis: 'Totaal ongepast'

Jumbo WK Qatar-reclame Beeld © Jumbo

De nieuwe reclamespot van supermarktketen Jumbo voor het WK voetbal leidt op sociale media tot verontwaardigde reacties. In de commercial zijn een stel polonaise lopende bouwvakkers te zien. Dat ligt gevoelig want het toernooi in Qatar is juist omstreden vanwege de slechte werkomstandigheden voor de gastarbeiders die de stadions moesten maken. Meer dan 6000 arbeiders overleden bij de werkzaamheden. In het spotje zitten veel BN'ers, zoals de Toppers, rapper Donnie en Frank Lammers.

"Jumbo moet zich echt kapot schamen voor deze reclame"

'Jumbo moet zich echt kapot schamen voor deze reclame voor het WK in Qatar', zegt iemand bijvoorbeeld op Twitter. 'Hoe schaamteloos wil je het hebben?' Een ander noemt het 'heel stom en naïef'. 'Lijkt mij totaal ongepast en wat mij betreft stopt Jumbo direct met de reclame.'

Ronald
Lees ook:
Ronald de Boer laat Danny Ghosen keihard vallen: toch niet naar Qatar

Jumbo kon niet direct reageren. De super verklaarde vorige maand nog zich in zijn communicatie-uitingen rond het WK uitsluitend op het Oranjelegioen te zullen richten. "We realiseren ons goed dat er gevoeligheden zijn rondom dit WK voetbal in Qatar. We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt ten aanzien van de wijze waarop we dit jaar inspelen op het Oranjegevoel voor en tijdens het WK voetbal."

De Reclame Code Commissie heeft woensdagochtend klachten ontvangen over een omstreden WK-commercial van de Jumbo. Dat laat een woordvoerder van de Stichting Reclame Code desgevraagd weten. Zij kan nog niet zeggen of de klachten met voorrang gaan worden behandeld: "Daar gaan we vandaag naar kijken".

René
Lees ook:
René van der Gijp in de bres voor Harry de Tietenman: 'Eva is een truthola'

De Stichting Ether Reclame (Ster) liet woensdagochtend weten dat de spot aan alle objectieve criteria voldoet om uitgezonden te mogen worden. "Wij oordelen niet of een spotje een gelukkige keuze is", aldus Ster-directeur Frank Volmer. De Reclame Code Commissie zou wel kunnen ingrijpen, als klagers in het gelijk worden gesteld.

De Toppers, die een grote bijrol hebben in de omstreden commercial, verwijzen voor een reactie naar de supermarktketen. Dat laat hun woordvoerder woensdagochtend weten.

Frank Lammers en rapper Donnie, die ook in de spot te zien zijn, waren niet voor commentaar bereikbaar.

De reclame in kwestie:

Ook in de tweede aflevering van De BLVD Podcast stippen presentatoren Luuk Ikink en Rob Goossens de misstanden rond het WK in Qatar aan:

De BLVD Podcast #2: Onoprechte excuses van Glennis Grace en onsympathieke telefoontjes van Rob Kemps

31:30