Ga naar de inhoud
Entertainment

De coole comeback van Jennifer Coolidge

Jennifer Coolidge Beeld © Getty Images

Het tweede seizoen van de hitserie 'The White Lotus' staat op het punt van beginnen. Eigenlijk bedoeld als eenmalige reeks, maar het doorslaande succes smaakte toch naar meer. Actrice Jennifer Coolidge is als enige vaste castlid van seizoen één wederom van de partij en dat is niet voor niks: ze is op haar 61ste dé it-girl van Hollywood. En dat terwijl ze wegens gebrek aan werk op het punt stond om een bloemenwinkel in Los Angeles te beginnen.

Even terug naar het begin: Jennifer Coolidge breekt in 1999 door als de rondborstige stoeipoes 'Stiffler’s Mom’ in de eerste American Pie. Op dat moment heeft ze er al een veelbewogen leven opzitten. Afgewezen voor talloze castings omdat regisseurs haar naar eigen zeggen 'alleen mooie meisjes kunnen doorbreken in deze wereld' blijven toeroepen. Jennifer gaat uiteindelijk - samen met Sandra Bullock - als serveerster aan de slag en komt terecht in een leven vol drank en drugs. Inclusief een heftige cocaïneverslaving. Daar kickt ze van af en ze blijft volhardend audities doen. Begin jaren negentig scoort ze haar eerste noemenswaardige rol in de sitcom Seinfeld.

Het echte succes begint dus met American Pie, waarna de actrice wél direct in het hokje 'de blonde bimbo' terechtkomt. Ze speelt soortgelijke rollen in bijvoorbeeld Legally Blonde en A Cinderella Story. Op televisie duikt Jennifer op in talloze gastrollen. Van Sex and the City tot Friends. Hoewel ze één van de grappigste mensen uit de filmwereld is, zien producenten haar voornamelijk zélf als grap. Niet geheel onterecht, want tegenover elk succes staat ook minstens een flop op haar cv.

Jennifer
Lees ook:
Jennifer Coolidge: 'Door American Pie seks met 200 mensen'

De populariteit van Jennifer groeit gestaag. Ze krijgt een vaste rol in de redelijk succesvolle comedyserie 2 Broke Girls, keert terug voor de reünie van American Pie en maakt haar opwachting naast Ariana Grande in de videoclip van Thank U, Next. Ook heeft Jennifer het dan geschopt tot ultiem homo-icoon. De gays lopen door haar over-the-topimago volledig met haar weg. Die liefde is overigens wederzijds. “Ik wil na m'n dood reïncarneren als een homoseksuele man”, vertelt Jennifer regelmatig in interviews.

'Derde
Lees ook:
'Derde seizoen HBO-serie The White Lotus komt eraan'

Na ruim twintig jaar ploeteren in de relatieve schaduw komt de ommezwaai in 2020. Mike White, de bedenker, schrijver en regisseur van The White Lotus klopt aan bij Jennifer. Eigenlijk wil hij een hele serie rondom haar maken, maar dat ziet HBO vanwege Jennifers eerdere rollen niet zitten. Maar Mike zet stug door en als hij een coronaproof serie mag maken, is een substantiële rol voor Jennifer één van zijn voorwaarden. Dat wordt uiteindelijk The White Lotus, mét Jennifer als Tanya. Een rol waar ze overigens voor overgehaald moet worden. Diep teleurgesteld in Hollywood en zonder fatsoenlijke aanbiedingen in het vooruitzicht staat Jennifer op het punt om een bloemenwinkel over te nemen.

The White Lotus is het sprookje geworden waar Jennifer zelf niet meer op hoopte, maar dat wel meer dan verdiend is. De miniserie is niet alleen wereldwijd een hit, het levert Jennifer Coolidge haar eerste belangrijke prijs sinds de start van haar carrière op. De Emmy voor 'Beste Vrouwelijke Bijrol in een Miniserie' gaat eerder dit jaar met haar mee naar huis. En de aanbiedingen vliegen Jennifer sindsdien om de oren. Netflix sleept haar binnen voor de serie The Watcher, en ook een derde Legally Blonde-film staat nog steeds in haar agenda.

Het
Lees ook:
Het gruwelijke waargebeurde verhaal achter Netflix-hit The Watcher

Het heeft dan misschien eventjes geduurd, maar Jennifer Coolidge is here to stay. De actrice staat eindelijk in volle bloei. In het zonlicht. En daar is ze voorlopig echt nog niet weg te slaan. Gelukkig.