Ga naar de inhoud
Entertainment

Heftige jeugd Kees uit Five Days Inside leidt tot opname in tbs-kliniek

Kees is misbruikt: 'Als jonge jongen verkracht'

04:23

Eddy Zoëy (55) gaat in 'Five Days Inside' binnen bij een LFPZ-kliniek, ook wel tbs longstay. Hier ontmoet hij Kees (63), die door een traumatische jeugd het verkeerde pad op is gegaan.

"Ik wilde niet meedoen aan die orgies. Ik had er genoeg van"

Kees wil zijn verhaal doen bij Eddy. Hij komt uit een streng gereformeerd gezin. Zijn moeder maakt er de dienst uit. "Opvoeding was heftig: misbruik, mishandeling, van alles." Kees is door zijn vader, moeder en vrienden van zijn ouders misbruikt. "Ik ben bijna doodgeslagen door die oude heer van me terwijl anderen me vasthielden. Ik wilde niet meedoen aan die orgies. Ik had er genoeg van. Dat je als jonge jongen verkracht wordt."

"Ik heb littekens zowel geestelijk als uiterlijk. En daar heb je mee te dealen." Op zijn elfde klapt zijn zus uit de school bij de politie. Dan wordt het gezin uit elkaar gehaald en worden de kinderen in een kindertehuis gestopt.

Ouders
Lees ook:
Ouders Five Days Inside tussen hoop en vrees: 'Hadden crematie al geregeld'

Maar de ellende is dan nog niet voorbij. "Dan reageer je je af op anderen. Ik nam het niet zo nauw, laat ik het zo zeggen. Dat niet zo nauw nemen is de rode draad van mijn leven. Haat, wraak." Eddy vraagt zich af of hij nu potentieel in gevaar is, maar Kees richt zich niet op mannen. "Met name vrouwen. Die personen weten meestal niet wat er gebeurt. Daar heb ik zelf ook heel veel moeite mee. 34 jaar geleden ben ik veroordeeld. In die 34 jaar dat ik hier zit, heb ik al zoveel tools gekregen hoe het mis kon gaan. Nu heb ik leren omgaan met triggers. Ik maak mezelf liever van kant dan dat ik ooit nog een keer iets zal doen." 

Geraldine
Lees ook:
Geraldine Kemper in tranen na loodzwaar gesprek Five Days Inside

Kees wil in de toekomst graag begeleid wonen. "Gewoon met mensen om me heen. En of dat een groep is of alleen, we zien het."

Eddy komt erachter dat het niet alleen gaat om het moment waarop iemand de fout ingaat, maar dat er zoveel aan vooraf gaat. Five Days Inside zie je elke woensdag om 20.30 uur bij RTL 5 of bij Videoland.