Ga naar de inhoud
Entertainment

De vijf grootste onthullingen uit de Videoland-docu van André Hazes

André Hazes in zijn docuserie voor Videoland Beeld © Videoland/RTL

De vijfdelige docuserie over André Hazes (28) is als verrassing zojuist al in première gegaan bij Videoland. De zanger doet daarin zijn verhaal over de afgelopen twee jaar en blikt terug op zijn strubbelingen.

Let op: dit artikel bevat spoilers over de Videoland-reeks André Hazes

"Ik wilde doorgebruiken tot m'n hart stopte"

De vijfdelige docuserie André Hazes windt er geen doekjes om. De zanger heeft behoorlijk wat meegemaakt in zijn leven en is onder meer heel eerlijk over zijn drank- en drugsverslaving, die een enorme impact heeft gemaakt. Wij zetten de vijf grootste onthullingen uit de vijf afleveringen voor je op een rij.

Waarschuwing: dit artikel bevat mogelijk triggerende inhoud over eetstoornissen, mentale problemen, verslavingsproblematiek en zelfverminking.

Rachel
Lees ook:
Rachel Hazes omringd door 'trouw publiek' van overleden André sr.

1. André had een eetstoornis 

In de vijfde aflevering van de docuserie gaat het over het zelfbeeld van André. De zanger liet eerder al weten dat ook zijn work-outs uitmondden in een sportverslaving. Maar de problematiek met zijn lichaam speelt al veel langer. 

Op zijn vijftiende gebruikte André voor het eerst drugs. Toen hij ontdekte dat hij daardoor afviel, beviel hem dat wel. "Ik was vroeger best wel dikkig. Daar werd ik best wel mee gepest en dat wordt best wel een ding als kind", legt André uit. Dit zorgde ervoor dat hij ook 'een heel lange periode' ging overgeven om af te vallen.

Zijn moeder Rachel zegt in de serie: "Dat heeft 'ie nooit tegen mij verteld. Ik dacht altijd: wat een vreemd geluid. En dan ga je aan de wc-deur luisteren en dan hoor je dat." André was ervan overtuigd dat zijn moeder hier niets van afwist. "Er is een tijd geweest waarin in heel dun ben geweest, dat ik 61 kilo woog en dat ik daar ook nog trots op was. Ik denk dat ik een jaar of 18 was."

Maker
Lees ook:
Maker Hazes-docu sluit vervolg niet uit: 'Moet toekomst uitwijzen'

2. André deed aan zelfverminking 

Naast zijn worstelingen met boulimia, vertelt André net zo openhartig over de periode waarin hij zichzelf verminkte. "Dat heb ik een jaar gedaan. Vandaar ook die tatoeages", verklaart hij tegenover zijn therapeut in de serie. "Als er bij mij een geluksmoment was, moest daar ongeluk tegenover staan. (...) Ik mocht dat geluk niet voelen."

Rachel
Lees ook:
Rachel Hazes in hoger beroep in oud geschil met Roxeanne Hazes

Monique duikt op in trailer langverwachte documentaireserie André Hazes

01:08

3. Monique is zijn grote liefde (maar ze zijn niet samen)

Gedurende de docuserie komt ook Monique Westenberg aan het woord. Zij geeft daarbij haar kijk op de zaak. Zo vertellen zij en André allebei over hun verloving, waarbij André aangeeft daar geen spijt van te hebben. Dat geldt ook van de tatoeage met de datum van het aanzoek, stelt hij.

Verderop in de serie laat André weten dat hij zijn 'grote liefde' al heeft gevonden, maar dat het helaas niet heeft uitgepakt zoals hij hoopte. "Monique kent mij", aldus de zanger. "Wie ik nu ben, gun ik maar één vrouw en dat is Monique." Hij lijkt erop te hinten hun relatie een nieuwe kans te willen geven. "Ik moet eerst mezelf fiksen. Als dat gelukt is, en ik zou het niet met haar opnieuw proberen op deze manier, heb ik daar de rest van mijn leven spijt van." 

Ook voor Monique is het pijnlijk. "Hoe je nu bent, heb ik altijd gewild", zegt ze tegen André. "Nu zijn wij niet samen, dat vind ik moeilijk. Ik gun het Dré ook zo, maar ik ben veel te bang." In het interview maakt Monique het nog maar eens duidelijk: ze wil geen relatie met André. "Ik zou het niet eens kunnen." 

De docuserie eindigt met André die zijn liefde verklaart aan zijn gezin. "Er is geen vrouw op de wereld waar ik zoveel van hou als van Monique." In de aftiteling wordt duidelijk dat de twee verder gaan 'als vrienden.' 

Roxeanne
Lees ook:
Roxeanne Hazes 'rekent met niemand af' in nieuw nummer

Gaat André Hazes out in eigen docu?

03:36

4. André had een drank- en drugsprobleem, maar is nu nuchter

Het moment waarop André besefte dat hij professionele hulp nodig heeft, wordt ook besproken. De zanger had het nogal bont gemaakt. Op zijn dieptepunt was hij 60 uur wakker en had hij acht gram cocaïne gebruikt en twee flessen wodka gedronken. "Ik wilde doorgebruiken tot m'n hart stopte."

"Dat is voor mij de beste oplossing, dan stopt het. Dat is dan ook een dood waar ik vrede mee heb", zo legt hij uit over zijn gedachtegang tijdens die dagen. André werd de ochtend na zijn binge-sessie toch wakker en zakte in elkaar. "Dat was voor mij een wake-up call."

Hij besloot naar Spanje te gaan om hulp te krijgen. Op het vliegveld dronk hij zijn 'laatste zes glazen wodka'. Volgens André zat hij niet in een kliniek, maar in een huis met een counselor. Hier volgde hij een twaalfstappenplan dat veel wegheeft van de behandeling in een kliniek. Maar in het huis waar hij verbleef lag 'de volledige focus' op hem. Sinds die periode in Spanje is André 'clean en sober'. 

Frank
Lees ook:
Frank Dane presenteert première André Hazes-docu

André Hazes geeft toe in eerste beelden docu: 'Had een groot probleem'

00:23

5. De relatie met zijn moeder

Het is inmiddels onvoorstelbaar, maar er is drie jaar voorbijgegaan waarin André geen contact had met zijn moeder. In de serie wordt de reden van hun vete niet besproken, maar wel het moment dat ze elkaar weer in de armen vlogen. 

Die hereniging berustte volledig op toeval, zegt André. De zanger was gaan stappen met zijn neef Djarno Hofland. Uiteindelijk besloten ze bij Djarno te blijven slapen. Eenmaal daar wilde André een sigaret roken, maar hij had geen aansteker. Djarno's moeder, Andrés tante, woont naast hem en dus ging André daar een vuurtje vragen. Hij en Djarno wisten echter niet dat Rachel op dat moment bij Djarno's moeder logeerde. Ook zij ging op dat moment door een heftige periode.

Toen André aanbelde, zag hij zijn moeder op de bank zitten. De twee hebben vervolgens 'de hele nacht gepraat' en het weer bijgelegd. Op een gegeven ogenblik glipte er een zakje drugs uit Andrés sok (hoe precies is onduidelijk). Dat onderwerp lieten ze links liggen nadat André voorstelde om het 'hier een andere keer over [te] hebben'.

Heleen
Lees ook:
Heleen van Royen: 'Ik bied me aan als mediator van familie Hazes'

Naast deze vijf grote onthullingen is er natuurlijk meer dan genoeg te zien in de docuserie. Opvallend genoeg zijn er ook twee grote afwezigen, namelijk Andrés ex-vriendin Sarah van Soelen en zijn zus Roxeanne. Beiden wilden niet (meer) meewerken aan de docuserie.

De docuserie André Hazes is vanaf nu te zien bij Videoland.