Ga naar de inhoud
Entertainment

Usain Bolt werd vroeger geslagen: 'Had ik nodig, anders was ik ontspoord'

Usain Bolt in College Tour Beeld © Roy Borghouts

Het nieuwe seizoen van 'College Tour' trapt af met een indrukwekkende gast. 364.000 kijkers zien Twan Huys (58) niemand minder dan sprintlegende Usain Bolt (36) verwelkomen die leuke anekdotes deelt, maar ook gevoelige uitspraken doet. Onder meer over de harde hand van zijn vader.

"Ik zou niks willen veranderen. Als kind had ik dat nodig"

Twan vraagt Usain om een passage voor te lezen uit zijn boek Faster Than Lightning: My Autobiography. De topatleet leest op dat hij als kind doodsbang is voor de klappen die zijn vader hem geeft. Vervolgens nuanceert hij deze harde aanpak van paps 'die je in het licht van de tijd moet zien'.

"Want ik was over de schreef gegaan en zo corrigeerde hij me. Ik zou niks willen veranderen. Als kind had ik dat nodig. Anders was ik misschien wél ontspoord." Zo zorgt zijn opvoeding er onder andere voor dat Usain op jonge leeftijd al geen interesse heeft in alcohol en drugs. 

Usain
Lees ook:
Usain Bolt vader geworden van een tweeling

"Ik waardeer en begrijp wat mijn vader heeft gedaan", vervolgt Usain. "Hij was heel streng, maar niet te. Hij bracht me respect bij. Hij leerde me dat hard werken en toewijding belangrijk zijn. Hij zorgde dat ik gefocust bleef." 

Twan begint over Usains eigen drie kinderen en vraagt of hij net zo streng is als zijn eigen vader toen. "Ik denk dat ik dat wel ga zijn", antwoordt Usain. Of hij zijn eigen kinderen ook zou slaan? "Nu zijn er allerlei andere manieren om kinderen te straffen, zoals hun telefoon afpakken", lacht Usain. "Volgens mij kiezen de meeste ouders daar nu voor. Maar wie weet." 

Anouk
Lees ook:
Anouk komt terug op College Tour-uitspraken na Voice-schandaal

De gepensioneerde topatleet blikt ook terug op de moeilijkste periode uit zijn leven en loopbaan. "Mijn laatste Spelen waren de zwaarste. Er speelden wat dingen. Dat jaar overleed één van mijn beste vrienden, Germaine Mason, een hoogspringer uit Groot-Brittannië. (...) Dat was een grote klap." Er komen beelden voorbij van hoe Usain zand schept op het graf van zijn vriend in Jamaica, die overlijdt door een motorongeluk.

"Het duurde even voordat ik mijn leven weer kon oppakken. Ik dacht niet per se aan stoppen, maar de motivatie was even weg. Ik was niet bezig met de Spelen en met titels winnen. Ik probeerde dit een plek te geven. Het kostte me twee maanden om mezelf weer te herpakken." Dat lukt Usain, mede dankzij zijn coach, maar ook dankzij een filmpje van concurrent Justin Gatlin die vol overtuiging zei: 'Ik ga winnen'. "Dat deed het vuur in me ontbranden. Mijn vriend was één van mijn grootste fans en hij wilde dat ik het goed zou doen. Dus dat hielp me enorm." 

Usain won in 2016 voor de derde keer op rij goud in Rio de Janeiro: een spectaculair einde van zijn sprintcarrière. 

Sander
Lees ook:
Sander Schimmelpenninck te zien in nieuw seizoen College Tour

Je kunt het College Tour-interview met Usain Bolt hier terugkijken.