Ga naar de inhoud
Entertainment

Graham Norton: 'Cancelcultuur klopt niet;

Graham Norton Beeld © ANP

Graham Norton (59) denkt dat het niet werkt om mensen te cancelen, omdat die mensen daarna vaak alsnog op televisie te zien zijn. Hij maakt zelf liever gebruik van het woord 'aansprakelijkheid' wanneer iemand een vermeende foute actie uithaalt, zo vertelt de presentator.

"We kunnen het beter hebben over aansprakelijkheid"

In een video van het Cheltenham Literature Festival vertelt Graham dat veel mensen die gecanceld worden na een vermeende racistische of seksistische uitspraak, daar vaak alsnog over mogen vertellen op televisie of in een krant. "Het woord cancellen klopt dus niet", aldus de presentator. "We kunnen het beter hebben over aansprakelijkheid."

Graham
lees ook:
Graham Norton onthult vrijdag waar het songfestival gehouden wordt

Graham noemt John Cleese als voorbeeld. De Monty Python-maker kwam recent in het nieuws omdat hij een zogenoemde anti-cancelcultuur-show gaat maken en liet weten dat mensen zich moeten voorbereiden op 'shockerende' onderwerpen. "Het is vast heel moeilijk om een man van een bepaalde leeftijd te zijn die altijd kon zeggen wat hij wilde, en dat je daar dan nu op wordt aangesproken", zegt hij grappend.

Graham
lees ook:
Graham Norton sloeg aanbod overslaan wachtrij kist Elizabeth af

De presentator vindt ook dat er minder met bekende mensen gesproken moet worden over gevoelige onderwerpen, maar meer met mensen uit bijvoorbeeld de lhbti- en transgemeenschap. "Praat met iemand die verlichting kan bieden. Ik ben me er heel erg bewust van dat je als bekend iemand een bepaalde boodschap kan versterken, maar het leidt vaak vooral af."