Ga naar de inhoud
Entertainment

Israel uit teleurstelling in hulpinstanties in Ruinerwold-boek

Israel van Dorsten Beeld © ANP

Israel van Dorsten (28), een van 'De kinderen van Ruinerwold', heeft weken voor zijn ontsnapping uit de boerderij al contact met meerdere instanties gehad, schrijft hij in zijn boek 'Wij waren, Ik ben. Weg uit Ruinerwold'. Israel uit zijn teleurstelling over het contact met de instanties.

"Ik had heel erg de behoefte aan inhoudelijk contact, zonder meteen een traject in te moeten gaan"

Israel zoekt in 2019 (anoniem) contact met de politie, Slachtofferhulp Nederland, Veilig Thuis en Welzijn de Wolden. De bureaucratische opstelling van deze hulpinstanties stelt hem teleur, zo pent hij in Wij waren, Ik ben. Weg uit Ruinerwold. Ze stellen hem voor om langs te komen, of te bellen op momenten die voor Israel onmogelijk zijn door zijn vader. Een poging van Israel en Welzijn de Wolden om elkaar telefonisch te spreken komt niet tot stand, omdat de vader van de jongen, Gerrit Jan van D., zijn mobiel kapotmaakt.

Daarom zoekt Israel uiteindelijk zijn toevlucht tot het café dat in oktober 2019 de politie inlicht. "Daar waren de mensen waar ik anoniem mijn verhaal aan kon doen. Achteraf was dat niet zo handig, want zij konden mij helemaal geen hulp bieden. Maar ik had heel erg de behoefte aan inhoudelijk contact, zonder meteen een traject in te moeten gaan", vertelt Israel nu aan het AD. De rest in geschiedenis, zo is in 2021 te zien in de aangrijpende documentaire De kinderen van Ruinerwold.

Klusjesman
Lees ook:
Klusjesman Ruinerwold-gezin moet drie jaar gevangenis in

Israel wil in eerste instantie niet alles over het heftige van zijn familie met heel Nederland delen. Een aantal gesprekken met hulpverleners brengt daar verandering in. Zij zijn geïnteresseerd in zijn verhaal om te leren hoe zij betere hulp kunnen geven. En mede met dat idee in zijn achterhoofd, komt Israels boek tot stand.

Bekroonde
Lees ook:
Bekroonde docu Kinderen van Ruinerwold krijgt toch geen vervolg

Israel laat aan de krant weten dat zijn boek voor zijn broers en zussen 'zwaar om te lezen' is. "Hun reactie was voor mij spannender dan het boek vandaag uit te brengen. Misschien vonden zij het helemaal niet zo prettig dat ik dit allemaal op schreef. Maar precies het omgekeerde gebeurde. Ik kreeg hele warme reacties." Wat zijn vader van het boek zou vinden, als hij geen beroerte had gehad? "Dat boeit me niet", laat Israel daarover los.

Israel
Lees ook:
Israel van Dorsten wil anderen helpen hun verhaal te doen