Ga naar de inhoud
Entertainment

Richard Groenendijk reageert op tweede Poelifinario: 'Feest'

Richard Groenendijk Beeld © ANP

Cabaretier Richard Groenendijk (50) zag zijn tweede Poelfinario, die hij maandag ontving voor zijn programma 'Voor Iedereen Beter', niet aankomen. Dat vertelde hij maandagavond in het Radio 1-programma 'Met Het Oog Op Morgen'.

"Je mag de lach niet onderschatten in deze tijden"

"De eerste keer won ik vlak na mijn veertigste verjaardag, nu anderhalve week na mijn vijftigste", vertelde Richard. "Ik dacht dat het de tweede keer gewoner zou zijn, omdat je weet hoe het voelt. Maar het is toch een feest. En ik zag het echt niet aankomen. Ik was genomineerd in één categorie met Alex Klaasen, die ik heel erg hoog heb zitten."

Richard
Lees ook:
Richard Groenendijk haalt uit naar Televizier: 'Gênant dat Henny Vrienten niet is herdacht'

De jury prees de cabaretier als 'één van de beste entertainers van Nederland. Op meerdere momenten is de strijd zichtbaar die Groenendijk levert tegen zichzelf, al dan niet imaginaire vijanden en de misvatting dat het volk inferieur is aan de elite. Deze subtiele rode lijn tilt dit programma nog boven zijn eerdere werk uit.'

De komiek stelde heel blij te zijn met deze complimenten. "Ik hoop vooral dat mensen een fijne avond hebben: je mag de lach niet onderschatten in deze tijden", aldus Richard. "Maar het is ook fijn dat mensen op de terugweg in de metro denken: wat zei hij nou eigenlijk? Dat heeft de jury opgepakt, dat vind ik wel fijn."

Richard
Lees ook:
Richard Groenendijk viert 50ste verjaardag: 'Fantastisch leven'

Richard won de prijs in de categorie Entertainment, voor zijn nieuwe voorstelling Voor Iedereen Beter. Tim Fransen won de prijs in de categorie Engagement voor zijn voorstelling De Mens En Ik. Tim versloeg in deze categorie Peter Pannekoek, die in de race was met zijn oudejaarsconference. De derde Poelifinario, in de categorie Kleinkunst, ging naar Alex Roeka voor zijn voorstelling Nieuwe Dromen. De Neerlands Hoop, de prijs voor het grootste cabarettalent van het jaar, ging naar Kirsten van Teijn.