Ga naar de inhoud
Entertainment

Olcay Gulsen overmand door emoties: 'Gun mijn vader de dood'

Olcay Gulsen geraakt door schuldbewustzijn vader: 'Relatie behoorlijk vertroebeld'

01:39

Olcay Gulsen (42) weet als geen ander hoe het is om op te groeien in een onveilige omgeving, met een vader die kampt met psychische problemen en gewelddadig is tegen haar moeder. In 'De Geknipte Gast' vertelt de presentatrice dat ze haar vader ondanks alles wel vergeven heeft. Sterker nog: ze gunt hem een snelle dood omdat ze het haat hem te zien lijden.

"Het is zo’n enorme straf om te zien hoe die man nu leeft. Dan denk ik: ik hoop dat je binnenkort verlost zal zijn"

Olcay vertelt aan Eus dat ze wel had gewild dat haar moeder meer ballen had gehad en voor zichzelf had gekozen als ter sprake komt dat haar moeder is uitgehuwelijkt aan haar neef, terwijl ze eigenlijk verliefd is op een ander. "Ze heeft het grootste deel van haar leven opgeofferd om bij die man te blijven die haar mishandelde", vertelt Olcay bijzonder openhartig. "Toch denk ik wel dat ze die keuze heeft moeten maken. Niet alleen voor zichzelf, ook voor haar kinderen."

Ruud
Lees ook:
Ruud de Wild en Olcay Gulsen knippen pluk haar af voor vrouwen in Iran

Kwalijk neemt Olcay het haar moeder niet, wel heeft ze periodes waarin ze haar probeert te begrijpen. Ze vertelt: "Ik heb wel periodes gehad waar ik vragen had waarom ze is blijven zitten in die vreselijke situatie en waarom ze niet heeft gekozen voor haar gezin. En als ze me dan uitlegt welke angsten ze daarbij had... ze was wel echt bang voor haar leven."

Zo wordt haar vader eens opgenomen nadat hij haar moeder, die op dat moment zwanger is, neersteekt. "Wat ik me herinner is dat ik steeds dacht: vandaag of morgen vind ik mijn moeder dood. Daar was ik eigenlijk zeker van. (…) Dus als ik dan terugkwam van school en ik zag bloed aan de muur, dacht ik altijd: mijn moeder is dood, dit is dus die dag. Dat kan je niet uitleggen aan mensen, die continue angst."

Olcay
Lees ook:
Olcay Gulsen: 'Vrouwelijk leiderschap anders afgerekend'

Hoewel Olcay haar vader haat voor wat hij met haar moeder doet, houdt ze ook van hem. "Het was zo moeilijk om dat te scheiden. Daar is zo’n enorme loyaliteit", legt ze uit. Als haar vader gedwongen wordt opgenomen, is ze dan ook enorm verdrietig. "Aan de ene kant ben je verlost van die man, aan de andere kant weet ik nog wel dat ik als kind dacht: straks krijgt hij daar niks te eten. (…) Net zo graag als ik mijn moeder wilde redden, wilde ik ook mijn vader redden. Uiteindelijk wil je gewoon als kind dat je ouders happy zijn."

Ondanks alles heeft Olcay nog altijd contact met haar vader, hoewel haar moeder dat niet kan verdragen. "Mijn moeder ziet het verschil niet tussen iemand die ziek is en iemand die haar vreselijke dingen heeft aangedaan, en ik begrijp dat", probeert Olcay uit te leggen in de kappersstoel. "Ze heeft natuurlijk zo extreem veel ellende meegemaakt, zoveel verdriet. Zij heeft het idee dat hij haar hele leven heeft verneukt. Misschien kan je niet aan een slachtoffer van dat kaliber vragen: vergeef de dader. Dat is waar zij boos om is."

Olcay
Lees ook:
Olcay Gulsen vindt juicekanalen lastig: 'Moet alles zo breed uitgemeten?'

Olcay heeft haar vader wel vergeven, al is hun relatie behoorlijk 'vertroebeld'. "Tuurlijk is het verschrikkelijk wat hij ons allemaal heeft aangedaan, vooral wat hij mijn moeder heeft aangedaan, en heb ik een klotejeugd gehad. Maar hij is ook een bijzondere man", vervolgt ze. "Hij doet dingen die mij heel erg raken.” Ook is haar vader zich volgens Olcay bewust van zijn daden, en dat raakt haar. Toch hoopt Olcay dat haar vader niet meer lang zal leven, omdat hij enorm lijdt. "Het is zo’n enorme straf om te zien hoe die man nu leeft. Dan denk ik: ik hoop dat je binnenkort verlost zal zijn."

De Geknipte Gast is elke vrijdagavond rond 21:00 uur te zien op NPO 2. Kijk de aflevering met Olcay hier terug.