Ga naar de inhoud
Entertainment

Franse sterren knippen haar af uit solidariteit met vrouwen in Iran

Marion Cotillard Beeld © ANP

Franse sterren, onder wie Marion Cotillard (47), Juliette Binoche (58) en Isabelle Huppert (69), hebben een schaar in hun lokken gezet om vrouwelijke demonstranten in Iran te steunen. Zo'n vijftig Franse bekendheden knipten hun haren in een woensdag gepubliceerde video op Instagram.

"Deze vrouwen, deze mannen, verdienen onze steun"

In de video zijn onder meer ook actrices Charlotte Gainsbourg en haar moeder Jane Birkin te zien, evenals zangeres Barbara Pravi. 'Het Iraanse volk, met vrouwen voorop, riskeert zijn leven om te protesteren. Deze mensen willen alleen de meest elementaire vrijheden. Deze vrouwen, deze mannen, verdienen onze steun', zo luidt een bericht bij de video.

Angelina
Lees ook:
Angelina Jolie en Dua Lipa spreken steun uit voor protesten in Iran

De video volgt een dag nadat meer dan duizend Franse filmprofessionals, onder wie James Bond-actrice Lea Seydoux en Thierry Fremaux, hoofd van het filmfestival van Cannes, een petitie ondertekenden 'ter ondersteuning van de opstand van vrouwen in Iran'.

Oekraïens
Lees ook:
Oekraïens 'vrijheidsorkest' toont solidariteit in Concertgebouw

Sinds vorige maand zijn er in Iran en daarbuiten protesten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in een politiecel. Zij werd door de Iraanse zedenpolitie opgepakt omdat zij haar hoofd niet voldoende bedekt zou hebben, wat in strijd is met de strenge kledingvoorschriften in het land. Vrouwen die hun hoofddoek afdoen en hun haar afknippen zijn een belangrijk beeld van deze protesten.

Bron: ANP/RTL Boulevard