Ga naar de inhoud
Entertainment

Knor wint als eerste animatiefilm Gouden Kalf voor Beste Film

Gouden Kalveren Beeld © ANP

'Knor' heeft als eerste animatiefilm ooit het Gouden Kalf voor Beste Film gewonnen. Het was de derde prijs die naar de populaire familiefilm ging. Eerder op de avond werd 'Knor' al bekroond met de beeldjes voor Beste Production Design en Beste Regie. Het is dit jaar de eerste keer dat een animatiefilm überhaupt is genomineerd voor de prestigieuze filmprijs.

In de categorie Beste Film versloeg de stop-motionfilm Do Not Hesitate, Narcosis, Nr. 10 en Pink Moon. Vorig jaar ging het Gouden Kalf naar De Veroordeling.

Knor,
Lees ook:
Knor, Narcosis en Do Not Hesitate grote winnaars Gouden Kalveren

Knor, die nu in de Nederlandse bioscopen draait, is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor.

Dramaserie
Lees ook:
Dramaserie Rampvlucht bekroond met Gouden Kalf

De belangrijkste rollen in de film zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Alex Klaasen. Knor is geen live-actionfilm, maar een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft.

Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen. Deze techniek is bijvoorbeeld ook gebruikt voor de Britse reeks Wallace & Gromit, over een man en zijn hond. De film wordt namens Nederland ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm.