Ga naar de inhoud
Entertainment

Knor, Narcosis en Do Not Hesitate grote winnaars Gouden Kalveren

Gouden Kalveren Beeld © ANP

'Knor', 'Narcosis' en 'Do Not Hesitate' hebben vrijdagavond de meeste prijzen gewonnen tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De drie films sleepten ieder drie beeldjes in de wacht.

Alle drie de films maakten kans op de prijs voor Beste Film, maar die prijs ging naar Knor. De animatiefilm won ook het Gouden Kalf voor Beste Production Design en Beste Regie.

Knor
Lees ook:
Knor wint als eerste animatiefilm Gouden Kalf voor Beste Film

Narcosis, de Nederlandse Oscarinzending, verzilverde drie van de vier nominaties. Actrice Thekla Reuten won voor haar hoofdrol haar allereerste Gouden Kalf. De film werd ook gekroond voor Beste Camera en Beste Costume Design. Do Not Hesitate, de Nederlandse Oscarinzending van vorig jaar, was acht keer genomineerd. De film won voor Beste Montage, Beste Bijrol en Beste Scenario.

De prijs voor Beste Hoofdrol Dramaserie ging naar Jeroen Spitzenberger voor Het jaar van Fortuyn, over politicus Pim Fortuyn. Charlie Chan Dagelet won het beeld voor haar bijrol in Dirty Lines, een serie over sekslijnen. Rampvlucht, een serie over de Bijlmerramp in 1992, heeft het Gouden Kalf voor Beste Dramaserie gewonnen. 

Dramaserie
Lees ook:
Dramaserie Rampvlucht bekroond met Gouden Kalf

De comedy Bon Bini Holland 3 van en met komiek Jandino Asporaat heeft vrijdagavond het Gouden Kalf van het Publiek gewonnen. Het is de vierde keer dat een film van Asporaat de publieksprijs krijgt. Ook de vorige drie delen uit de Bon Bini-reeks kregen de meeste stemmen.